BBSK tento rok investuje do obnovy knižníc viac ako milión eur

Šesť knižníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) tento rok prechádza obnovou. Župa do nich celkovo investuje viac ako milión eur, posledné práce by mali byť ukončené do Vianoc.

Rekonštrukcie interiérov i exteriérov, nákup novej techniky a moderného vybavenia. Banskobystrický samosprávny kraj tento rok investuje do obnovy šiestich knižníc vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti viac ako milión eur. Nechýbajú ani také technológie ako 3D tlačiareň, na ktorej už vo vynovenej Hontiansko- novohradskej knižnici A. H. Škultétyho vo Veľkom Krtíši tlačia štýlové knižné záložky a prístupná je aj pre kreatívne nápady jej návštevníkov.

„Veľmi ma teší aktivita vedenia Hontiansko-novohradskej knižnice, ktoré niekoľkoročnou systematickou prácou dokázalo postupne prebudovať chátrajúcu knižnicu na modernú inštitúciu, spĺňajúcu štandardy 21. storočia,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter na nedávnom oficiálnom otvorení zrekonštruovaných priestorov.

Obnova po pol storočí

Postupná kompletná rekonštrukcia štyroch oddelení sa vo veľkokrtíšskej knižnici uskutočnila po 52 rokoch jej existencie a v rámci nej vymenili nefunkčné kovové okná, starú podlahu či opotrebované regály a nábytok.

Knižnica sa stala moderným a príjemným miestom nielen na požičiavanie kníh, ale aj konanie rôznych náučných podujatí či trávenia voľného času. V súlade s novými trendmi knižnica ponúka aj výpožičky zvukových záznamov či prístup k internetovým databázam,“ doplnil vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek s tým, že z rozpočtu kraja išlo na obnovu tejto knižnice 16 400 eur.

Knižnica Jána Kollára v Kremnici použila príspevok BBSK v hodnote 11 074 eur na rekonštrukciu oddelenia literatúry pre dospelých a detského oddelenia, z ktorých sa návštevníci môžu tešiť od septembra.

Verejná knižnica Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici finančné prostriedky využila na vymaľovanie, nákup knižničného nábytku a kompletnú rekonštrukciu podlahy, svietidiel či žalúzií. Na projekt, ktorý má byť ukončený koncom októbra, BBSK prispel sumou 9 451 eur.

Pocta Matejovi Hrebendovi

V rámci projektu obnovy a interiérového vybavenia priestorov knižnice v Rimavskej Sobote tu zriadia Pamätnú izbu Mateja Hrebendu, ktorého meno knižnica nesie. Tá bude slúžiť ako čitáreň, priestor pre literárne hodiny, komunitné aktivity a študijné účely, zároveň aj ako oddychová zóna na oddelení krásnej literatúry pre dospelých. Banskobystrický samosprávny kraj vyčlenil vo svojom rozpočte na tento účel 10- tisíc eur.

Do pamätnej izby bude inštalovaná drevená socha Mateja Hrebendu, jeho noša i bakuľa, ktoré vytvoril rezbár Ľuboš Majan. Do sklenenej vitríny budú umiestnené dokumenty o Matejovi – dar od Jána Cígera z Mädokýša. Termín ukončenia projektu je naplánovaný na december 2020.

Veľké investície vo Zvolene aj Lučenci

Najviac peňazí do knižníc investovala v tomto roku župa do rekonštrukcie Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene a Novohradskej knižnice v Lučenci.

Za 300-tisíc eur sa vo zvolenskej knižnici zmení celý vizuál študovne a čitárne, ktorý návštevníkov milo prekvapí, okrem toho tu vymenia elektroinštaláciu, schody, pavlač a vstupné a prechodové dvere. Po dokončení týchto opráv bude na rade nová podlaha, osvetlenie, ozvučenie a vymaľovanie. Ukončenie prác je naplánované na december, po rekonštrukcii budú môcť návštevníci knižnice využívať aj z nový dizajnový nábytok.

„Novohradská knižnica v Lučenci prejde rekonštrukciou doslova od pivnice až po strechu. Stále aktívnych je viacero projektov, ktorých ukončenie je naplánované do tohtoročných Vianoc. Vďaka ním má knižnica ambíciu nielen skvalitniť knižnično-informačné služby, ale aj rozšíriť svoje možnosti v organizovaní komunitných stretnutí a rôznych podujatí,“ povedal Peter Černek.

Vybudovaný bude nový centrálny vstup do budovy, ale aj výťah a bezbariérová plošina, aby sa uľahčil prístup pre imobilných návštevníkov. K modernizácii prispeje aj vybudovanie serverovne a intranetovej siete.

Bude nevyhnutná aj výmena elektroinštalácie, podláh, nábytku a inštalovanie nového bezpečnostného systému. Keďže knižnica sa delí o komunitné priestory aj s Novohradským osvetovým strediskom, obe tieto inštitúcie môžu využívať aj javisko vrátane príslušenstva. Vznikol taktiež priestor pre dielňu ľudových remesiel, v ktorej môžu vznikať zaujímavé diela pre činnosť osvetového strediska. BBSK hradí celý projekt vo výške 725 635 eur,“ uzavrel vedúci oddelenia kultúry.

Zdroj: TS BBSK

Pridaj komentár