Naše regióny sa môžu celoplošnému testovaniu na Covid-19 vyhnúť

Regióny Gemer, Malohont a možno aj Novohrad by sa mohli vyhnúť celoplošnému testovaniu na ochorenie Covid-19, ktoré sa uskutoční počas najbližších dvoch víkendov. V nedeľnej (25. 10. 2020) relácii televízie Markíza Na telo to pripustil minister obrany Jaroslav Naď.

Reagoval na tak na otázku moderátora Michala Kovačiča, či je možné, že pre prípadný nedostatok lekárov „nepretestujú“ celé Slovensko, ale vynechajú niektoré regióny, ktoré sú minimálne „premorené“.

„V tomto momente to neviem vylúčiť. Budeme sa správať zodpovedne. Nebudeme robiť celoslovenské testovanie, pokiaľ nebudeme mať k dispozícii personál a materiál. Ale robíme všetko pre to, aby sme to k dispozícii mali,“ konštatoval Naď.

Moderátor sa ďalej pýtal, či má testovanie napríklad na juhu Slovenska, kde je „premorenosť“ výrazne nižšia, zmysel. Podľa šéfa rezortu obrany to však zmysel má. „Ja hovorím, že každý jeden stiahnutý infekčný človek je veľmi dôležitý, lebo to znižuje celkovú nákazu,“ odpovedal Naď.

Na Gemeri je málo prípadov

Ako vyplýva z údajov na stránke Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), Gemer-Malohont je jedným z pandémiou najmenej zasiahnutých regiónov. Od začiatku záznamov (6. 3. 2020) zistili epidemiológovia v okrese Rimavská Sobota 129 prípadov ochorenia Covid-19, v okrese Rožňava 110 a v okrese Revúca iba 91.

Z novohradských okresov má nízke čísla Poltár, kde bolo zatiaľ 58 ochorení. Zvyšné dva okresy však majú podstatne vyšší počet prípadov, Lučenec konkrétne 356 a Veľký Krtíš 387. V porovnaní s nedávno testovanými oravskými okresmi a Bardejovom ale aj tak ide o relatívne nízke čísla, keďže tam sa pohybovali zhruba od 1500 do 2000 prípadov na jeden okres.

Zdravotníkov môže byť nedostatok

Hlavným dôvodom prípadného netestovania v niektorých regiónoch by bol nedostatok kvalifikovaného zdravotníckeho personálu na vykonávanie odberov. Tomuto aspektu sa v podcaste Dobré ráno denníka SME venoval jeho redaktor Michal Katuška.

Ten podotkol, že nedostatok lekárov bol už počas terajšej víkendovej pilotnej fázy, keď na niektoré miesta museli „zo zálohy“ povolať vojenských a hasičských lekárov. To však počas celoslovenského testovania nemusí stačiť.

Ako Katuška ďalej spomenul, zatiaľ sa ako dobrovoľníci prihlásilo zhruba 19 000 zdravotníkov, pričom na celoslovenské testovanie ich treba okolo 20 000. Podľa neho však treba mať na zreteli fakt, že v rámci pilotnej fázy testovania napokon neprišli všetci prihlásení zdravotníci, čo by pri celoslovenskom testovaní mohlo spôsobiť problémy.

DOPLNENÉ 26. 10. 2020 o 14:45: Ako na dnešnej tlačovej konferencii k vyhodnoteniu pilotných výsledkov testovania na Orave a v Bardejove uviedol minister zdravotníctva Marek Krajči, doteraz sa štátu prihlásilo približne 20 000 „použiteľných“ dobrovoľníkov, z nich je 12 000 zdravotníkov.

Na otázku televízie TA3, či je isté, že nadchádzajúce testovanie bude skutočne celoplošné v celej SR odpovedal minister obrany Jaroslav Naď. „Ak Ústredný krízový štáb SR, ktorý aktuálne zasadá, potvrdí naše smerovanie, tak prebehne v priebehu víkendu celoslovenské kolo pretestovania obyvateľstva,“ povedal Naď.

Aktuálne to teda vyzerá, že napokon bude otestovaný aj Gemer-Malohont a Novohrad. S určitosťou sa to však v aktuálnej situácii nedá s istotou potvrdiť, keďže situácia sa niekedy mení doslova z hodiny na hodinu. O všetkých novinkách v tejto súvislosti vás budeme informovať.

DOPLNENÉ 26. 10. 2020 o 18:35: Celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa napokon uskutoční na celom území Slovenska, vrátane menej zasiahnutých regiónov Gemer, Malohont a Novohrad. Jeho začiatok sa však z piatka 30. 10. posúva na sobotu 31. 10. 2020. Po rokovaní Ústredného krízového štábu to uviedol premiér Igor Matovič. Viac podrobností pridávame do nového článku.

Zdroj: Na telo, Dobré ráno, NCZI Foto: ilustračné

Pridaj komentár