V Gemerskej Vsi vyčíňalo lokálne tornádo, poškodilo viacero domov

GEMERSKÁ VES – Lokálne tornádo, ktoré sa v pondelok (5. 10. 2020) popoludní vytvorilo v obci Gemerská Ves v Revúckom okrese poškodilo niekoľko domov a viacero ďalších stavieb. Informáciu o vyčíňaní živla potvrdila starostka Monika Lévaiová i Jozef Mikuda z Hasičského a záchranného zboru Revúca.

„Som na mieste a odstraňujeme následky. Tá smršť povyvaľovala stromy, ploty aj altánky. Poškodených je šesť domov aj s prístavbami a garážami,“ povedala starostka, podľa ktorej sa tornádo objavilo okolo 16:00.

AKTUALIZOVANÉ 5. 10. o 17:51: Podľa slov Jozefa Mikudu príslušníci HaZZ na mieste stále zasahujú. „V časti Šankovce je poškodených asi osem striech, nie konštrukcia, ale strhnutá strešná krytina, čiže pozhadzované a poodfukované šindle. Strhnuté sú aj niektoré jednoduché strechy na garážach a prístreškoch. Strhlo aj elektrické vedenie, elektrikári odstraňujú spadnuté stromy a uvoľňujú vedenie,“ konkretizoval.Mikuda.

Dodal, že zrejme nešlo o klasické tornádo, keďže to by sa u nás v hornatom teréne ťažko vytvorilo. „Dá sa hovoriť o nejakom silnom vzdušnom víre, ktorý bol v šírke okolo sto metrov, ktorý prešiel časťou Šankovce. Tým pádom sa to mohlo javiť ako tornádo,“ dodal Mikuda s tým, že v ďalších častiach dediny ani okolitých obciach nevznikli škody. Ani priamo v dedine si živel nevyžiadal žiadne zranenia.

Poškodené rodinné domy, autá, ale aj malé stavby či altánky po sebe zanechala silná veterná smršť v obci Gemerská Ves….

Uverejnil používateľ Martina Rožaiová/ Molčanová TV JOJ Pondelok 5. októbra 2020

DOPLNENÉ 6. 10. 2020:

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa v pondelok 5. októbra 2020 sa na Slovensku vzhľadom na pokročilý jesenný dátum vyskytli skutočne nevšedné podmienky, ktoré vyústili vo vznik viacerých supercelárnych búrok na východe a na Gemeri, dokonca nebolo úplne vylúčené, že pri nich vznikne aj tornádo.

„Niektoré supercely priniesli obrovské krúpy, pričom jedna z nich skutočne vyprodukovala aj tornádo. Vyskytlo sa okolo 16:00 v obci Gemerská Ves, cez ktorú prešlo tzv. hákovité echo supercely postupujúcej ďalej na severovýchod. Práve na jeho okraji je výskyt tornád v rámci superciel najpravdepodobnejší. Tornádo v obci spôsobilo škody predovšetkým na strechách, ako aj ďalšom majetku,“ dodal SHMÚ.

Pridaj komentár