Geopark Novohrad-Nógrád skvalitní svoju turistickú infraštruktúru

Geopark Novohrad-Nógrád má na konte ďalší úspešný projekt. Zameraný bude na skvalitnenie turistickej infraštruktúry na svojom území.

Dotáciu sa geoparku Novohrad-Nógrád podarilo získať prostredníctvom cezhraničného projektu programu Interreg, ktorý je zameraný na rozvoj nových cezhraničných služieb. Vedúcim partnerom je Riaditeľstvo Národného parku Bükk, partnerom na slovenskej strane je mesto Fiľakovo. Ako informoval vedúci kancelárie novohradského geoparku Balázs György, schválená dotácia predstavuje sumu bezmála 160-tisíc eur.

„Z nich naša strana dostane vyše 20-tisíc eur, ktorú bude Fiľakovo spolufinancovať piatimi a štát desiatimi percentami.“ Podľa primátora mesta Attilu Agócsa chce týmto projektom Fiľakovo pomôcť mikroregiónu. „Rozvoj cestovného ruchu je pre mesto i okolité obce dôležitý. Veríme, že skvalitnenie infraštruktúry a služieb pre turistov v tomto cieli pomôžu nielen Fiľakovu, ale celému okoliu.“

Cieľom projektu so skratkou GEOTOP je vytvoriť nové služby na územiach geoparkov, ktoré by ich zatraktívnili pre turistov. „Najdôležitejšie je založiť takú geoturistickú sieť, ktorá umožní, aby sa vytvorili možnosti na denný kontakt turistov s poskytovateľmi služieb. Tí by mali byť schopní ponúknuť návštevníkom túry vedené odborne pripravenými sprievodcami,“ informoval. K tomu chce geopark v rámci projektu vychovať nových odborných sprievodcov.

Nová trasa

V rámci dobudovania geoturistickej siete na obidvoch územiach sa má vďaka dotácii vystavať jedna cezhraničná turistická trasa, ktorá prepojí NNG s Bükk-vidék geoparkom. Deväť kilometrov dlhá trasa dve strany hranice prepojí cez obce Petrovce a Domaháza (HU).

Obsahovať bude trojjazyčné informačné tabule o okolitých atraktivitách, napríklad opisy jednotlivých obcí, prírodných a geologických atraktivít.“ Ďalej sa pripraví opis všetkých turistických trás oboch geoparkov a tiež podklady pre prípravu máp turistických trás, ktoré sa následne registrujú v mobilnej aplikácii. Projekt tiež ráta s vyznačením približne sedemkilometrovej turistickej trasy, s osadením siedmich informačných tabúľ a vytvorením jedného oddychového miesta.

„Zároveň zmapujeme stav pätnástich turistických trás a štyroch náučných chodníkov geoparku. Vieme, že mnohé sú v nevyhovujúcom stave, často chýba značenie a veľa z nich nie je vyznačených cez Klub slovenských turistov. Takto budeme presne vedieť, na čom sme a budeme to vedieť v budúcnosti systematickejšie riešiť,“ ozrejmil s tým, že zmapovať plánujú aj majetkovoprávne vzťahy turistických trás. Pre tri z nich následne vypracujú aj projektovú dokumentáciu, ktorá bude podkladom pre ďalšie budúce projekty.

Ako ďalej pokračoval, projekt bude zahŕňať aj ďalšie „soft aktivity“, akými sú výmena skúseností pedagógov a odborníkov v rámci študijnej cesty, vydanie metodickej príručky, zorganizovanie podnikateľských a odborných seminárov na oboch stranách hranice. „Pripravíme tiež publikácie a spoločné mapy, ktoré záujemcom predstavia obidva geoparky,“ uzavrel.

V súčasnosti sa čaká na podpísanie zmluvy, od ktorého bude projekt v geoparku Novohrad-Nógrád prebiehať 16 mesiacov.

Zdroj: Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa Fiľakova, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár