FOTO: Medvešský fotomaratón prebehol v obmedzenom režime

Počas októbra zorganizoval Novohrad-Nógrád geopark v poradí piaty ročník medzinárodnej fotografickej súťaže Olympus Medvešský fotomaratón, ktorý sa radí s najvýznamnejším outdoorovým fotosúťažiam v strednej Európe. Kvôli pandémii však súťaž tentokrát prebiehala v obmedzenom režime.

Piateho ročníka medzinárodnej súťaže sa v tomto roku zúčastnilo vyše 300 fotografov na oboch stranách hranice. K dvojdňovému programu usporiadanému na maďarskej strane prispelo aj slovenské Združenie právnických osôb geoparku Novohrad-Nógrád, ktoré na zorganizovanie podujatia na slovenskej strane hranice. Finančnú podporu získalo v rámci programu na podporu najmenej rozvinutých okresov od Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu.

Hoci kvôli pandemickej situácii museli zrušiť plánované prednášky a znížiť počet vytýčených foto-trás, podujatia sa napokon na slovenskej strane v sobotu 10. októbra zúčastnilo približne 60 fotografov. Svoj talent zamerali na okolie hradu Šomoška či lom Mačacia, ktorých krásy zvečňovali už v skorých ranných hodinách. Zaujímavú kulisu na večerné fotenie poskytol Fiľakovský hrad, ktorý sa zaplnil živými obrazmi od Hieronyma Boscha. „Za spoluprácu pri vytváraní kulís ďakujeme umelcom Jane Bialovej a Ferovi Mrázovi. Vďaka patrí rovnako aj historickej skupine Defensores, ktorej členovia sa podujali byť modelmi živých obrazov.,“ povedal Balázs György, vedúci kancelárie geoparku na slovenskej strane.

Ako ďalej pokračoval, fotografi môžu svoje zhotovené snímky zasielať do 1. novembra. Svoje talenty si porovnajú v kategóriách panoráma, človek a živá príroda. Štvrtou, menej tradičnou, je tiež kategória werkfoto, v ktorej sú zachytené zábery zo samotného fotografovania. „Zo zaslaných fotografií plánujeme v budúcom roku zorganizovať fotografickú výstavu v Bebekovej bašte Fiľakovského hradu,“ dodal.

Medvešský fotomaratón je jednou z najväčších fotosúťaží vo svojej kategórií v strednej Európe. Každoročne je organizovaný Novohrad-Nógrád geoparkom. Cieľom súťaže je prezentovať jedinečné prírodné dedičstvo UNESCO geoparku, zachytiť nezameniteľný charakter oblasti, rozšíriť o ňom povedomie a aj týmto spôsobom podporiť cestovný ruch v regióne.

Pridaj komentár