Oprava cesty Predná Hora – Muráň sa komplikuje, Matovič a BBSK sa pohádali

MURÁŇ/PREDNÁ HORA – Situácia na ceste II/531 medzi Muráňom a časťou Predná Hora sa ešte viac komplikuje a je stále neistejšie, či bude do zimy sprejazdnený aspoň jeden jazdný pruh. Najnovšie sa stala jablkom sváru medzi premiérom Igorom Matovičom a vedením Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Premiér vyhlásil, že predseda BBSK od neho žiadal na opravu cesty 19 miliónov, ale podľa vlády má stačiť maximálne osem miliónov.

Tému dnes otvoril premiér na tlačovej konferencii. „Mňa oslovil predseda Lunter niekedy v polovičke augusta, že potrebujú na túto cestu urýchlene 19 miliónov eur, že majú tam už vytypovanú nejakú firmu, ktorá by tento úsek za 19 miliónov bola schopná urýchlene opraviť. Ja som si kládol otázku, či to takto má fungovať. Vedel som, že v minulosti to takto fungovalo, ale my sme si povedali, že to budeme robiť inak,“ povedal Matovič.

Cena vraj začala klesať vďaka vláde

Následne odovzdal slovo ministrovi financií Eduardovi Hegerovi, podľa ktorého štát predsedu odkázal na Útvar hodnoty za peniaze, vďaka čomu predpokladaná cena za rekonštrukciu začala klesať. Ako pokračoval jeho riaditeľ Štefan Kišš, žiadosť na posúdenie projektu dostali 18. septembra 2020.

„Začali sme na 19 miliónov a akonáhle sme vstúpili do hry, ako zodpovedná vláda, zrazu tu máme cenu osem miliónov. To je 11 miliónov rozdiel. To je menej ako polovičná cena. Toto nie je, že z cudzieho krv netečie, toto sú peniaze občanov,“ zdôraznil minister Heger s tým, že vláda bude kontrolovať aj príslušné verejné obstarávanie. Matovič ešte dodal, že možno sa cesta začne opravovať o mesiac neskôr, treba si však položiť otázku, či by skorší termín stál za rozhadzovanie peňazí.

O ceste II/531 sa na tlačovke hovorilo od 1:20 do 28:50

Na tlačovke vedúci Úradu vlády SR Július Jakab zároveň vyzval všetky spoločnosti, ktoré majú kapacity a dokázali by tento úsek opraviť, aby doručili rezortu financií ponuky. Tie vláda vyhodnotí a následne na základe toho uvoľní prostriedky pre BBSK.

BBSK: Ohradzujeme sa voči nepravdivým tvrdeniam

BBSK sa v reakcii ohradil voči tvrdeniam premiéra a ministra financií a v stanovisku tvrdí, že súčasné vedenie kraja spájajú s netransparentnými praktikami a bývalými vládami.

„Nie je pravda, že komunikácia smerom k vláde začala až v polovici augusta – prvé listy ministrovi dopravy a ministrovi vnútra odišli z BBSK ešte začiatkom júla. Ďalšie odišli v polovici júla, už aj ministrovi financií. Nie je pravda, že BBSK mal v polovici augusta vytypovanú firmu, ktorej chcel zadať zákazku za 19 miliónov eur,“ zdôrazňuje kraj v stanovisku.

Zároveň podľa kraja nie je pravda, že cena za rekonštrukciu začala klesať až po tom, ako do diskusie vstúpila vláda a Útvar hodnoty za peniaze. „Nie je tiež pravda, že BBSK od vlády požadoval konkrétnu sumu vo výške 19 miliónov eur – táto suma bola prvotným odhadom projektantov ešte v lete pred komplexnou štúdiou, pár týždňov po tom ako k mimoriadnej situácii prišlo. Ako odhad sme ju od samotného začiatku komunikovali aj smerom k verejnosti a aj smerom k premiérovi Igorovi Matovičovi,“ konkretizuje BBSK.

Ako dodáva, projektová dokumentácia, ktorú BBSK objednal a nechal vypracovať a ktorú následne posudzoval Útvar hodnoty za peniaze, už pracuje so sumou za rekonštrukciu vo výške okolo 9,7 milióna eur. „Táto projektová dokumentácia bola kraju doručená 14. 9. 2020 a následne ju postúpil útvaru. Ten po jej preštudovaní navrhol ešte ďalšiu úsporu, ktorej presná výška však doposiaľ nebola kraju písomne doručená. Z logiky veci však vyplýva, že určite nie je vo výške 11 miliónov eur ako odznelo na tlačovej konferencii,“ upozorňuje kraj.

BBSK: Sme transparentní

BBSK ďalej tvrdí, že od začiatku komunikoval všetky sumy i procesy transparentne či už smerom k verejnosti, ministerstvám alebo vláde. „Napriek tomu, že BBSK mohol vybrať a zazmluvniť akéhokoľvek zhotoviteľa okamžite po dodaní projektovej dokumentácie – teda prakticky už 14. septembra, súhlasili sme s posúdením projektu Útvarom hodnoty za peniaze, pretože ani nám nie sú peniaze ľudí a daňových poplatníkov ľahostajné,“ podotýka sa v stanovisku.

Kraj tak podľa stanoviska urobil v dobrej viere a napriek tomu, že reálne hrozí, že počas zimy zostanú desiatky ľudí odrezané od sveta, že bude ohrozená prevádzka liečebne na Prednej Hore, ktorá pri liečbe závislostí dosahuje mimoriadne výsledky a že hrozí, že sa ľudia verejnou dopravou nedostanú do škôl, k lekárom či do zamestnania.

„Kraj tak urobil napriek tomu, že v prípade tejto rekonštrukcie stojí proti prírode a príchodu zimy a hrá doslova o dni. O to viac sa nás nepravdivé a zavádzajúce vyjadrenia premiéra i ministra financií osobne dotkli. Takýmto spôsobom sa nevytvárajú partnerstvá a dôvera, ktorú v tomto období spoločnosti potrebujeme posilňovať,“ zakončil kraj svoje vyjadrenie.

Všetko podstatné o poškodenej ceste II/531 Muráň – Predná Hora nájdete aj v našom staršom článku na tomto odkaze.

Zdroj: tlačová konferencia premiéra I. Matoviča, tlačová správa BBSK. Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár