R. SOBOTA: Ľudia zákaz návštev cintorínov rešpektujú, na parkovisku bolo len pár áut

RIMAVSKÁ SOBOTA – Hoci počas iného roka by takto krátko pred Dušičkami bolo parkovisko pri rimavskosobotskom cintoríne plné áut, dnes (30. 10. 2020) sme tam videli len pár vozidiel. Napriek tomu, že so zákazom návštev cintorínov určite mnohí ľudia nesúhlasia, aspoň minimálne počas piatkového popoludnia ho tu dodržiavali.

Pochopiteľne, našli sa aj odvážlivci, ktorí napriek zákazu cintorín s vencami v rukách navštívili. Počas našej zhruba polhodinovej prítomnosti na parkovisku ich však nebolo viac ako desať. V rámci tejto doby sme pri cintoríne nezaznamenali ani prítomnosť policajtov, či už štátnych alebo mestských. Pochopiteľne, hlavný nápor na cintoríny býva až priamo počas Dušičiek a ťažko povedať, ako to bude vyzerať vtedy.

Šimko vs. Mikulec

Práve rimavskosobotský cintorín a zákaz návštev sa stal jablkom sváru medzi primátorom Jozefom Šimkom a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Primátor totiž na sociálnej sieti deklaroval, že mestská polícia nebude počas týchto dní ľudí za návštevu cintorína pokutovať.

Minister na to reagoval vyhlásením, že na dodržiavanie nariadení dozrie štátna polícia a Šimka označil za človeka, ktorého pomýlené nazeranie na svet je v dnešnej dobe veľkou hrozbou pre spoločnosť.

Faltániová: Policajti sa zaoberajú podozrením z trestného činu podnecovania

Ako potvrdila krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Rimavskej Sobote budú počas nadchádzajúceho víkendu v rámci zvýšeného výkonu hliadkovej služby, súvisiaceho s pripravovaným celoplošným testovaním na COVID-19, kontrolovať aj verejný poriadok v okolí cintorínov.

Dodala, že za priestupok spáchaný počas mimoriadnej situácie môže uložiť policajt na mieste pokutu v blokovom konaní do 1000 eur a okresný úrad v správnom konaní do 1659 eur.

Spomenula tiež, že OR PZ v R. Sobote sa zaoberá podaním vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu podnecovania podľa § 337 Trestného zákona. „Za spáchanie tohto trestného činu je zodpovedná len fyzická osoba, nie právnická osoba. Mesto Rimavská Sobota preto za takéto konanie nemôže byť postihnuté,“ povedala Faltániová.

Zdroj: Sobotnik.sk, Mária Faltániová, Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “R. SOBOTA: Ľudia zákaz návštev cintorínov rešpektujú, na parkovisku bolo len pár áut”

  1. Pingback: RIMAVSKÁ SOBOTA: Policajti strážia vchod na cintorín celú nedeľu

Pridaj komentár