VIDEO: Ako sa v Rimavskej Sobote „tunili“ Favority

FavorityRIMAVSKÁ SOBOTA – Favority boli koncom 80. rokov minulého storočia na našich cestách horúcou novinkou a medzi motoristickou verejnosťou, u ktorej prevládali Škody 105/120, Lady, Wartburgy či Dácie, vzbudzovali pozornosť. Kto si však chcel vzhľad tohto vozidla ešte viac ozvláštniť, mohol si naň namontovať sklolaminátové spojlery, vyrábané aj v R. Sobote. Na portáli YouTube sa nám podarilo nájsť hneď dve videá z dobového spravodajstva Československej televízie, ktoré sú venované tomuto „tuningu“.

Prvé z nich je z 11. februára 1988 a hovorí ešte len o príprave výroby spojlerov. „Dosiaľ si ich naši motoristi zaobstarávajú výlučne dovozom zo zahraničia. Pracovníci Jednotného roľníckeho družstva Pokrok v Rimavskej Sobote (sídlilo konkrétne v Tomašovej, pozn. red.) vyšli v ústrety ich požiadavkám. V spolupráci v maďarskou firmou Polux Design, ktorá je dodávateľom technológie, pripravujú výrobu u nás,“ uvádza sa v reportáži, ktorú pripravil redaktor D. Brezina. Môžeme sa v nej tiež dozvedieť, že predpokladaná cena spojlerov s podbehmi bola šesťtisíc korún. Termín spustenia výroby mal byť 1. júl 1988.

Druhé video je zo 16. augusta 1989 a obsahovo sčasti vychádza z prvého. Dá sa však zistiť, že pôvodný termín spustenia výroby spojlerov sa nepodarilo dodržať, keďže podľa reportáže začali výrobu „v týchto dňoch“. Mierne vyššia bola i cena. „Jedna súprava sa skladá z predného a zadného nárazníka so spojlerom, z podbehov a prednej masky. Jej cena neprevýši sumu 6400 korún. Spojler na piate dvere začnú vyrábať v októbri,“ hovorí sa vo videu.

Ako sa dodáva, zákazník si dokonca mohol nechať na požiadanie namontovať spojlery v novej prevádzke Rimaplast a pôvodné čierne nárazníky predať za 70 % pôvodnej ceny.

Tuningom proti korózii

Pochopiteľne, automobiloví nadšenci by mohli namietať, že v skutočnosti nešlo o tuning, keďže ten je zameraný na zvýšenie výkonu motora alebo jazdných vlastností auta. Skôr by sme mohli hovoriť o „moddingu“, teda úprave vzhľadu vozidla. To sa, koniec koncov, spomína aj v reportážach: „Nielen zlepšenie estetického vzhľadu Favoritov, ale i zvýšenie odolnosti voči korózii, najmä podbehov automobilov, možno dosiahnuť použitím týchto spojlerov.“

V každom prípade sú videá dnes už trochu úsmevnou spomienkou na dobu, keď získať nové auto bolo nepomerne ťažšie ako dnes. Nestačilo totiž, že ste mali peniaze. V plánovanom socialistickom hospodárstve bol áut nedostatok, takže ste si na svojho tátoša museli neraz dosť dlho počkať. Vznikali dokonca neoficiálne poradovníky, ktoré si vytvárali sami záujemcovia.

Ak by ste o Favorite chceli zistiť viac, na youtubovom kanáli jaffarski, odkiaľ sú aj tieto dve videá, toho nájdete oveľa viac. Stačí kliknúť na tento odkaz.

Foto: reprofoto YouTube.com

Pridaj komentár