Necelé dva dni pred testovaním chýbajú vláde tisícky zdravotníkov

Hoci sa celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie Covid-19 začína už o necelé dva dni, vláde stále chýbajú tisícky zdravotníkov, ktorí by vykonávali stery a vyhodnocovali výsledky. Na tlačovej konferencii to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď, ktorý prosil zdravotníkov, aby sa ešte prihlásili.

Veľmi pekne prosím každého jedného z vás, drahí zdravotníci, som na vás hrdý, že to robíte, čo robíte a som vám vďačný. Len, prosím vás veľmi pekne, hláste sa ďalej. Potrebujeme čo najviac ľudí, aby sme personál v jednotlivých tímoch mohli aj striedať,“ zdôraznil Naď.

Dodal, že na testovanie by ešte potrebovali okolo 2000 až 3000 zdravotníkov. V prípade, ak sa neprihlásia, vláda je vo vybraných regiónoch pripravená potrebný personál mobilizovať. Naď považuje za chybu, že stery nemôžu robiť napríklad zubári, ktorí majú špičkové vzdelanie, toto obmedzenie sa však teraz nedá zrušiť, lebo parlament nezasadá.

Problémom však môže byť aj situácia, keď sa prihlási len zhruba toľko zdravotníkov, koľko ich treba na testovanie, t. j. vládny kabinet nebude mať žiadnu rezervu. Už pri pilotnom testovaní sa totiž stalo, že naň neprišli stovky prihlásených dobrovoľníkov. Ďalší môžu „vypadnúť“ v deň testovania pre svoj vlastný pozitívny test (pred začiatkom testovania sa totiž testuje i samotný zdravotnícky personál).

Vláde sú pripravené pomôcť aj nemocnice. Tento zámer včera deklarovalo napríklad vedenie siete nemocníc Svet zdravia, ktoré spravuje zdravotnícke zariadenia v R. Sobote a Rožňave. Naopak, nemocnica v Lučenci, kde bolo veľa zdravotníkov nakazených novým koronavírusom, sa nezapojí, keďže všetkých dostupných potrebuje na zabezpečenie svojho chodu.

Čo sa týka nových prípadov Covid-19, podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) ich bolo na Slovensku dokopy 2785. V Gemeri a Malohonte to bolo konkrétne 72 prípadov. Najviac opäť v okrese Lučenec (24), nasleduje Rimavská Sobota (14), Veľký Krtíš (13), Rožňava a Poltár (po 9) a Revúca (3).

Zdroj: J. Naď, NCZI, FOTO: ilustračné

Pridaj komentár