NAŽIVO: Začalo sa testovanie na ochorenie Covid-19

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Úderom siedmej hodiny sa na Slovensku začalo celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19. My sa vám dianie v našich regiónoch budeme snažiť priblížiť formou tohto pravidelne aktualizovaného článku s chronologickým výpisom udalostí. Nezabudnite si, prosím, z času na čas obnoviť stránku, resp. prísť na ňu znova.

Na úvod pripomeňme, že generálkou na dnešné celoplošné štátne testovanie bolo pretestovanie troch oravských okresov a Bardejova, ktoré boli pandémiou nového koronavírusu najviac zasiahnuté. Podľa väčšiny názorov dopadlo napriek úvodným menším problémom dobre a podarilo sa počas neho zachytiť zhruba 5600 pozitívnych ľudí.

Vládni predstavitelia sa preto ešte začiatkom týždňa stavali k aktuálnemu celoplošnému testovaniu na ochorenie Covid-19 optimisticky. Avšak v posledných dňoch sa ako hlavný problém ukázal nedostatok zdravotníkov, ktorý vládny kabinet nedokázal ani do piatkových večerných hodín úplne vyriešiť. Ako v Správach RTVS uviedol premiér Igor Matovič, chýbalo im vtedy ešte „pár desiatok či stoviek zdravotníkov“. Veril však, že ráno budú napriek tomu všetky testovacie tímy pripravené. Celoplošné testovanie je podľa neho jediný spôsob, ako sa vyhnúť úplnému lockdownu.

Ako pokračoval minister obrany Jaroslav Naď, v piatok okolo 17:00 mali „naplnenosť“ odberných miest zdravotníkmi na viac ako 80 percent a Ozbrojené sily SR mali „obrovské množstvo ďalších žiadateľov„. Napriek tomu s testovaním prišli pomôcť medici z Rakúska i Maďarska. Naď podľa vlastných slov verí, že testovanie bude úspešné.

Naopak, podľa prezidentky Zuzany Čaputovej nebude možné otestovať celé Slovensko. Vyzvala preto premiéra, aby sa testovanie realizovalo tam, kde budú zabezpečené odbery a aby vláda netrestala zákazom vychádzania ľudí, ktorí sa testovania nebudú môcť zúčastniť. Zatiaľ však platia pôvodné nariadenia, zmeniť sa môžu (ale nemusia) v nedeľu.

Mnohé samosprávy sa navyše sťažovali, že štát na ne postupne presunul množstvo povinností na zabezpečenie testovania a na veľa miestach bol nedostatok zdravotníkov. Ako informoval portál Echoviny.sk, u nás chýbali napríklad v Hnúšti, Klenovci, Tisovci či Revúcej.

7:00 – Celoplošné testovanie sa začalo. Hlavnou otázkou je, koľko miestností sa podarí otvoriť načas, ktoré budú otvorené opozdene a či budú aj také, ktoré sa pre nedostatok zdravotníkov nepodarí otvoriť vôbec.

7:04 – Koordináciu testovania v našich regiónoch majú na starosti dve veliteľstvá Ozbrojených síl (OS) SR. V prípade okresov Rožňava, Revúca, Rimavská Sobota a Poltár je to Veliteľstvo Rožňava. Okresy Lučenec a Veľký Krtíš má na starosti Veliteľstvo Zvolen.

7:14 – Ako sme zistili priamo na mieste, jedno z testovacích miest, ktoré neotvorili načas, je v župnom dome na námestí M. Tompu v R. Sobote, kde sme ešte pred siedmou čakali v rade na testovanie. Chýba však zdravotník.

7:15 – Podobná situácia je pred rimavskosobotským Relaxom. Takisto tu neotvorili odberné miesto a v rade už čaká okolo 60 ľudí.

7:24 – Pri odbernom mieste pri strednej škole na Športovej ulici v R. Sobote čaká viac ako sto ľudí.

7:29 – Dlhší rad je aj pri ZŠ Dobšinského ulici v R. Sobote.

8:14 – Náš redaktor Maťo Hank ráno obehol dve odberné miesta, ktoré neboli otvorené, na ďalších čakali stovky ľudí. Prečítajte si jeho komentár.

8:53 – Podľa portálu Mybystrica.sme.sk čakali ľudia na testovacom mieste v ZŠ L. Novomeského v Lučenci už od piatej ráno. Samotné testovanie sa začalo zhruba 7:15.

9:31 – Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v R. Sobote sa s testovaním začalo včas. Odbery však vykonáva iba jediný vojenský zdravotník a je otázne, či stihne všetkých záujemcov otestovať. Na mieste aktuálne čaká niekoľko desiatok ľudí.

10:15 – V Hnúšti ráno neboli otvorené všetky odberné miesta, aktuálne sú už však podľa samosprávy všetky v prevádzke.

VŠETKY ODBERNÉ MIESTA V HNÚŠTI SÚ OTVORENÉ

Vážení občania, informujeme Vás, že v tejto chvíli sú už otvorené všetky…

Uverejnil používateľ Mesto Hnúšťa Sobota 31. októbra 2020

 

10:34 – V Kyjaticiach sa odberné miesto nepodarilo otvoriť, obyvatelia sa však môžu dať otestovať v Lukovištiach, kam presúvajú materiál. Samospráva o tom informuje na Facebooku.

10:37 – V Lučenci podľa primátorky Alexandry Pivkovej ráno neotvorili dve odberné miesta, mali však prísľub na ich neskoršie spustenie, čo sa aj potvrdilo:

Práve som dostala informáciu, že už sú pripravené aj posledné dve odberné miesta. Aktuálne sa testuje personál a čochvíľa armáda spustí aj zvyšné 2 odberové miesta ?

Uverejnil používateľ Alexandra Pivková Sobota 31. októbra 2020

 

10:50 – V Hrnčiarskej Vsi funguje iba odberné miesto priamo v dedine, v Maštinci ho zrušili. Informovala o tom samospráva na Facebooku.

11:01 – Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga pracuje ako dobrovoľník na odbernom mieste v Muránskej Dlhej Lúke. Na Facebooku informuje, že v okrese sú stále potrební voľní zdravotníci.

ZDRAVOTNÍCI OKRES REVÚCA

Ak viete o voľných zdravotníkoch, aktuálne potrebujeme v okrese Revúca, stále máme neotvorené…

Uverejnil používateľ Juraj Šeliga – Za ľudí Sobota 31. októbra 2020

 

11:05 – Takto to v sobotu ráno vyzeralo na Dobšinského ulici v R. Sobote, kde ľudia čakali na otestovanie:

13:00 – Po prestávke zdravotníkov sa začalo opäť s testovaním

13:05 – Testovanie na Základnej škole Pavla Dobšinského R. Sobota prebieha cez okno. Ľudia sa tak nemusia zdržiavať vo vnútorných priestoroch školy, sú tam len zdravotníci. Ľudia čakajú v radoch a žiadne problémy zatiaľ polícia riešiť nemusela.

13:20 – V meste Revúca doteraz otestovali približne 2 400 ľudí na desiatich odberových miestach. „Vyšli nám tri pozitívne výsledky. Pri včerajšom testovaní v nemocnici sme mali tiež troch nakazených,“ povedal pre Sobotnik.sk primátor Július Buchta. Podľa výpočtov tvorí počet pozitívnych pacientov len 0,1 %.

13:30 – V Hnúšti sa do 12:00 vykonalo takmer 1000 testov. „Máme do 10 pozitívnych prípadov,“ povedal pre Sobotnik.sk primátor mesta Roman Lebeda.

13:38 – V Tisovci v štyroch odberových miestach zatiaľ potvrdili ochorenie COVID-19 trom občanom. „Som rada, že nám vyšlo aj to počasie,“ povedala primátorka Irena Milecová.

14:06 – V odberových miestach v meste Lučenec pracuje 179 ľudí. Sú to zdravotníci, policajti, vojaci, dobrovoľníci, zamestnanci mestského úradu a administratívni pracovníci. Informovala o tom na Facebooku primátorka Alexandra Pivková.

14:15 – Podľa priebežných výsledkov v Rimavskej Sobote na odberovom mieste v gymnáziu otestovali okolo 250 ľudí, nikto nebol pozitívny. Na dvoch miestach na sídlisku Západ to bolo 450 ľudí a 250 ľudí a z nich jeden pozitívny, V ZŠ Dobšinského otestovaných 200, dvaja pozitívni.

15:08 – V Klenovci zatiaľ na troch odberových staniciach zistili ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus u jedného obyvateľa obce. Informovala o tom starostka Zlata Kaštanová.

15:36 – Pred odbernými miestami sa vytvárajú rady v obciach Bakta, Otročok aj Gemerská Ves, ale najdlhší rad bol v práve poslednej menovanej, odkiaľ je aj naša fotka.

16:36 – V Jelšave sa testuje na dvoch odberných miestach. Podľa primátora Milana Kolesára sa ani na jednom nevyskytli problémy. Doteraz otestovali okolo 800 ľudí z celkového počtu 2300 obyvateľov medzi 10 a 65 rokmi.

19:00 – Vo Fiľakove do 17:00 otestovali 3078 ľudí, z ktorých vyšlo 16 pozitívnych testov, čo predstavuje približne 0,5 %. „Testovanie u nás podstúpili Fiľakovčania, obyvatelia niektorých okolitých obcí a miest, ale aj niekoľko tu žijúcich zahraničných osôb. Na zajtrajšie testovanie spresňujeme odbery nasledovne: 07:00-12:00 (posledný odber o 11:30), 13:30-16:00 (posledný odber o 15:30), 17:00-22:00 (posledný odber o 21:30),“ píše sa na stránke mesta na Facebooku. 

20:00 – Testovanie na odberovom mieste v Gymnáziu Ivana Kraska v Rimavskej Sobote prebieha pokojne a tvoria sa tam asi jedny z najdlhších radov v meste. Keď sme miesto navštívili, mohlo tam byť odhadom 100 ľudí.


20:59 – Podľa údajov samosprávy v Tisovci otestovali počas prvého dňa vyše 1600 ľudí. Z nich bolo pozitívnych šesť.

21:14 – V Lučenci otestovali mobilnou odberovou jednotkou dokopy 96 ľudí bez domova, zamestnancov nocľahárne a obyvateľov mestskej časti Rapovská križovatka, kde žijú Rómovia. Na Facebooku o tom informovala primátorka Alexandra Pivková.

Výborná správa❗
Práve sa pretestovali obyvatelia žijúci na Rapovskej križovatke, ľudia bez domova a zamestnanci…

Uverejnil používateľ Alexandra Pivková Sobota 31. októbra 2020

21:41 – V Tisovci za celú sobotu realizovali nakoniec 1871 odberov. V rámci nich našli osem pozitívnych ľudí na COVID-19, uvádza samospráva.

21:46 – V Revúcej v sobotu do 21:00 urobili 4886 testov, z toho osem s pozitívnym výsledkom. Na Facebooku o tom informoval primátor Július Buchta.

22:00 – Odberné miestnosti sa Slovensku sa zatvorili, pokračuje sa zajtra ráno.

One Reply to “NAŽIVO: Začalo sa testovanie na ochorenie Covid-19”

  1. Pingback: KOMENTÁR: Naša vláda si z nás pri začiatku testovania robí dobrý deň

Pridaj komentár