„VEĽMAJSTER“ SZABÓ: Komik, ktorý si spraví zo všetkého srandu

LUČENEC/BRATISLAVA – V sérii našich rozhovorov pokračujeme s jedným z najznámejších komikov na Slovensku Jaroslavom „Veľmajstrom“ Szabóm z Temných Kecov. Nižšie v rozhovore sa dozviete, ako projekt vznikol, či jeho príbehy, ktoré rozpráva sú pravdivé a ako ľudia dokážu pochopiť ich drsný humor.

Si známy komik z Temných Kecov. Popíš, ako a prečo vlastne vznikli. 

To je jednoduché. Chceli sme vystupovať a robiť stand-up podľa seba a bez obmedzení. Mali sme okolo seba niekoľko podobne zmýšľajúcich ľudí, tak sme si vytvorili vlastnú značku, ktorá nás zastrešuje dodnes.

Je o tebe známe, že si dokážeš urobiť srandu zo seba, ale aj z ostatných kolegov. Je potrebné sa s takouto vlastnosťou narodiť, alebo to dokážeš nadobudnúť skúsenosťami zo života? 

 Neviem, či sa dá takáto vlastnosť nadobudnúť, ale môj názor je taký, že keď je niekto komik, mal by túto vlastnosť určite mať. Zvyknem hovoriť, že keď si vie človek spraviť srandu sám zo seba, má právo robiť si srandu zo všetkého na svete. Aj zo Sobotnika.sk napríklad.

Pochádzaš z Lučenca. Ako ťa poznajú ľudia v tvojom rodnom meste?

Nemám tušenie. Ale asi dobre, pretože sa tam vždy veľmi rád vraciam, mám tam rodinu a niekoľko skvelých ľudí, ktorí sú mi veľmi blízki. Ale vieš ako to je. Doma nikdy nie si prorokom, aj keby som bol slávny ako SnoopDogg, tak doma budem vždy len Jarík.

Mnoho ľudí zaujíma, či príhody, ktoré rozprávaš na stand-upoch sú reálne, alebo vymyslené. Ako to je u teba?

Celý život som veľmi aktívnym zberateľom zážitkov a mojou zaujímavosťou je, že pri všetkom čo som prežil som aj naozaj bol. Na rovinu ti poviem. Všetko je to pravda, až na to, že je to samozrejme trošku zveličené a sú tam vymyslené pointy, pretože pravda nesmie stáť v ceste dobrému príbehu.

Ako hodnotíš svoje rodné mesto? Zmenilo sa odkedy si sa presťahoval na západ?

Veľa vecí sa zmenilo k lepšiemu, ako vizuálna stránka mesta, tak aj jeho služby a pribudli aj možnosti nejakej zábavy a športu (čo je v mojej predstave bazén a potom wellness). Ale napriek tomu sa neviem zbaviť pocitu, že to mesto sa vyľudňuje. Všetci mladí sa sťahujú za prácou a je to vidieť.

V Lučenci si vystupoval naposledy v júli tohto roku. Aké boli reakcie divákov? 

 V Lučenci je vždy úplne úžasne a úplne vypredané. Veľa mojich príbehov je odtiaľ a ľudia to milujú. Nechal som sa trošku uniesť, mal som vystupovať 20 minút  a dal som hodinový set a stále chceli aby som pokračoval. Už sa neviem dočkať toho, že skončia tieto šialene pandemické časy a pôjdeme tak vystúpiť znova.

Dokážu ľudia pochopiť váš drsný humor? Máte aj negatívne ohlasy na vašu činnosť?

Samozrejme, že ho chápu, niekedy sú pár minút trošku zaskočení ak sú na más prvý krát, ale potom prímu našu hru a dobre sa zabavia. Iste, máme aj negatívne ohlasy a hate, ale to sú ľudia čo na nás nikdy neboli na živo a prakticky nás poznajú len z internetu a vlastne keby som robil čokoľvek, nebude to pre každého. Veľmi veľa ľudí nemá žiadny zmysel pre humor, ani nadhľad, ani rozum. Ja to robím pre tých, ktorý mi dávajú pozitívnu spätnú väzbu a smiech, milujem keď sa ľudia smejú a moju karmu to robí veľmi dobrou. Je to ako droga, keď ľudia vybuchnú od smiechu a cítiš tú pozitívnu vlnu, ktorá sa na teba valí od stoviek ľudí v sále. Nič návykovejšie nepoznám…

Živíš sa ešte niečím iným, ako zabávaním ľudí?

 Som vyštudovaný herec, takže občas si aj v niečom zahrám a podobne, ale prakticky, aby som presne odpovedal na otázku. Neživím sa ničím iným ako zabávaním ľudí a ako každá práca, často to vôbec nie je zábavné. Napríklad aj teraz, pri tomto rozhovore musím myslieť na marketing a preto pre viac info a lásky navštívte môj

Facebook: https://www.facebook.com/Velmajster

Instagram: https://www.instagram.com/velmajster/

Zvykneš mávať stres pred tvojim vystúpením?

Prvých 500 vystúpení som mával neuveriteľnú trému. Potom sa to zlepšilo a po 1000-ke to už beriem ako bežný večer.

Čo by si odkázal ľuďom, ktorí by sa chceli dať na podobnú dráhu ako ty?

Poviem to takto. Každému na svete by som doprial aby robil prácu, ktorá ho baví a v ktorej sa nájde. Chce to však veľa odvahy a tvrdohlavosti, aby sa človek nikdy nevzdal. No a okrem toho treba pochopiť, že keď si zamestnaný, tak vždy pre niekoho pracuješ.

Pridaj komentár