ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: Vládne nariadenia obsahujú viacero nejasností

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Vládne nariadenia a zákaz vychádzania v súvislosti s ochorením Covid-19, ktoré boli oznámené vo štvrtok (23. 10. 2020) po rokovaní ústredného krízového štábu a vlády, obsahujú viacero ustanovení, ktoré považujeme za nejednoznačné, nejasné či nezmyselné. Tu sú niektoré z nich:

Do supermarketu nie, do poisťovne, banky či na poštu bez problémov

V prezentácii, ktorú premiér Matovič ukázal na tlačovke po zasadnutí, sa uvádza, že výnimka zo zákazu vychádzania bez testu platí pre najbližšie potraviny. U nás v Novohrade a Gemeri-Malohonte je však veľa menších dedín, v ktorých sú iba malé potraviny s užším výberom a otvorené navyše len pár hodín počas dňa. Znamená to, že obyvatelia týchto malých sídiel nemôžu ísť na nákup do supermarketu v najbližšom meste, napriek tomu, že otváracie hodiny tých malých potravín povedzme kolidujú s ich pracovným časom?

V prezentácii sa ďalej medzi výnimkami uvádza napríklad lekáreň, cesta na poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu či na čerpaciu stanicu. V tomto prípade sa však v nej nič nehovorí o tom, že by malo ísť o najbližšie zariadenie svojho druhu. Znamená to, že človek si môže vybrať, do akej lekárne či na ktorú poštu pôjde? Aký význam má potom predchádzajúce obmedzenie na najbližšie potraviny?

Nejasná doprava do prírody

Ďalšou výnimkou je pobyt v prírode (v okrese bydliska). Opäť sa však nekonkretizujú detaily. Ako je to napríklad s dopravou, môžeme proste sadnúť do auta a s cieľom priblíženia sa k prírodnej zaujímavosti? Pretože to sa dá veľmi ľahko zneužiť, môžeme prakticky bez obmedzenia jazdiť celý deň a ak nás zastaví polícia, proste povieme, že ideme do prírody, alebo sa z nej vraciame. Je možné ísť za výletom aj pešo dlhšou trasou cez intravilán obcí? Opäť je možné zneužitie ako v predchádzajúcom prípade. A čo sa v tomto kontexte vlastne považuje za prírodu, keďže podľa niektorých odborných definícií je v širšom ponímaní prírodou všetko, čo nás obklopuje a nevytvoril to človek? Môžeme ísť do prírody do mestského parku?

Všetky uvedené otázky sme zaslali na tlačový odbor Úradu vlády SR. Tí nám odpovedali, že sa máme obrátiť na Ministerstvo vnútra SR. Ak nám odtiaľ odpovedia, doplníme ich vyjadrenie do článku.

Otvorené obchody bez zákazníkov

Okrem toho sú však v opatreniach aj ďalšie nelogické nariadenia. Ako upozornila Pravda.sk, vláda napríklad nezavrela obchody, ale okrem tých, ktoré sú zahrnuté vo výnimkách, do nich zákazníci nemôžu prísť.

Môžete mať otvorené, len zákazníci nemôžu prísť. Obchodníci to považujú za trik.

Uverejnil používateľ Pravda Piatok 23. októbra 2020

 

Ďalšie nejasné nariadenie sa týka vonkajších terás, ktoré na rozdiel od vnútorných priestorov môžu zostať otvorené. Denník N sa však vo svojom podcaste správne pýta, ako veľmi môžu byť terasy chránené pred zimou a vetrom a dažďom, aby ešte boli považované za vonkajšie priestory a nie súčasť interiéru.

Z doterajších známych informácií od hygienikov a praxe reštaurácií vyplýva len toto nedokonalé odporúčanie: terasy, ktoré sú na väčšine obvodu obkolesené napríklad sklom alebo látkou stanu, nesmú byť otvorené. Hygienici hovoria, že otvor musí byť taký veľký, aby mala reštaurácia neobmedzený prístup čerstvého vzduchu,“ uviedol Denník N.

Technicky presná definícia však neexistuje a hygienici tak majiteľom reštaurácií odporúčajú pýtať sa priamo na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Zdroj: korona.gov.sk, Pravda.sk, Dennikn.sk, Foto: ilustračné

One Reply to “ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: Vládne nariadenia obsahujú viacero nejasností”

  1. Pingback: ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: Pri výklade nariadení sa vládne inštitúcie vyhovárajú jedna na druhú

Pridaj komentár