ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: Pri výklade nariadení sa vládne inštitúcie vyhovárajú jedna na druhú

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Úrad vlády nás s otázkami o zákaze vychádzania odkázal na ministerstvo vnútra, to zase tvrdí, že uznesenie vlády o lockdowne je oprávnený vykladať práve spomínaný úrad. V konečnom dôsledku sme sa napokon nedozvedeli nič. Taký bol výsledok nášho zisťovania niektorých podrobností o vládnych nariadeniach, ktoré ustanovujú zákaz vychádzania a jeho výnimky.

V piatok 23. októbra 2020 sme napísali článok, v ktorom sme spomenuli viacero nejasností v nariadeniach o zákaze vychádzania. Obrátili sme sa s nimi na komunikačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR, ktorého sme sa okrem iného pýtali, prečo ľudia môžu ísť len do najbližších potravín, hoci môže ísť o malú predajňu s dvojhodinovou otváracou dobou. Zaujímali nás tiež detaily ohľadom presunu v prípade pobytu v prírode (všetky otázky nájdete v spomínanom článku na tomto odkaze).

Odkazujú jedna na druhú

Komunikačný odbor úradu vlády nás však odkázal na Ministerstvo vnútra MV (SR), takže sme otázky posielali znova na tento rezort. Výsledok však bol nevalný: „Sme za to že uznesenie vlády SR o lockdowne je oprávnený vykladať Úrad vlády SR. Z uznesenia však vyplýva, že výnimky, za akých je možné vychádzať počas lockdownu z domu, sú jasné zadefinované,“ odpísala nám Petra Friese z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra SR.

Bohužiaľ, spomínané nariadenia nepovažujeme za jasne zadefinované, čo sme podložili aj konkrétnymi otázkami, na ktoré sme nedostali odpoveď od dvoch relevantných vládnych inštitúcií.

Samozrejme, chápeme, že čelíme situácii, ktorá minimálne v posledných desaťročiach nemá precedens a je nám jasné, že príslušné orgány sú zrejme zavalené podobnými otázkami. Napokon, nasvedčuje tomu aj status Ministerstva hospodárstva (MH) SR na Facebooku:

Noviny sú plné nariadení a výnimiek. Korona je komplikovaná. Všetci majú tisíce otázok, na ktoré je možné mať milión odpovedí. Netreba však špekulovať. V podstate ide o jedno – ostať doma až do testovania, aby splnilo svoj účel,“ píše rezort.

? ? ?‍?‍?‍? ASPOŇ JEDEN TÝŽDEŇ

Vydržme to všetci aspoň jeden týždeň. V tejto chvíli je absolútnou prioritou zdravie…

Uverejnil používateľ Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky Piatok 23. októbra 2020

 

Napriek tom sme však presvedčení, že vládne inštitúcie by mali jasnejšie a konkrétnejšie komunikovať detaily o zákaze vychádzania, pretože riskujú ešte väčšiu frustráciu a odmietanie zo strany obyvateľstva.

Neodpovedajú ani najväčším

Pochopili by sme, keby sa takto správali len k bezvýznamným regionálnym stránkam ako Sobotnik.sk, ale podobne komunikujú aj s najväčšími spravodajskými portálmi vrátane Sme.sk, ktoré je druhým najčítanejším spravodajstvom v SR:

Ministerstvo zdravotníctva najprv na otázky SME neodpovedalo s tým, že ich preposiela na Úrad verejného zdravotníctva, ktoré opatrenia aj zverejňuje na svojom webe. Neskôr odpovede poslalo.

Úrad verejného zdravotníctva oznámil, že bližšie informácie nemôže poskytnúť s tým, že na výklad opatrení nemá kompetenciu a mal by ich vysvetliť úrad vlády, keďže vláda tieto opatrenia vo štvrtok prijala.

Úrad vlády odkázal redakciu na ministerstvo vnútra. Za ministerstvo vnútra odpovedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. Tá na väčšinu otázok neodpovedala s tým, že platí vyhlásenie ministra vnútra Romana Mikulca, že ľudia by sa mali snažiť ostať doma a bydliská opustiť len v nevyhnutných prípadoch,“ uvádza Sme.sk v článku s názvom V opatreniach sú nejasnosti, vyhodnotí ich policajt na mieste (otázky a odpovede).

Zostáva teda len dúfať, že postupne sa všetci dozvieme viac a nejasnosti sa časom vysvetlia.

Zdroj: Sobotnik.sk, MV SR, ÚV SR, MH SR, Sme.sk

Pridaj komentár