Zničenú cestu Muráň – Predná Hora opraví Skanska SK za 7,5 milióna eur

Predná HoraBanskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a spoločnosť Skanska SK podpísali zmluvu na opravu zničenej cesty II/531 medzi Muráňom a časťou Predná Hora. Stavenisko odovzdá kraj ešte dnes, cesta v jednom jazdnom pruhu má byť prejazdná do konca roka. Celková cena zákazky je 7,5 milióna eur vrátane DPH.

Spoločnosť Skanska SK sme vybrali v priamom rokovacom konaní tak, ako nám to odporučili na Úrade vlády po konzultácii s Úradom pre verejné obstarávanie. Prioritou pre nás bola serióznosť a história spoločnosti, jej vystupovanie voči subdodávateľom a najmä dostatok voľných kapacít, ktoré sú pre rýchly priebeh prác rozhodujúce,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Zhotoviteľ zároveň bude upravovať dočasnú obchádzkovú trasu cez Národný park Muránska planina, aby bola bezpečná aj v prípade nepriaznivého počasia. Zmluvne dohodnutá cena, ktorá zahŕňa dve etapy rekonštrukcie poškodeného úseku i úpravy na obchádzkovej trase, je 7 547 038,18 eur vrátane DPH.

„Uvedená stavba je veľmi náročná nielen projekčne a technologicky, ale i z pohľadu časového. Je rozdelená na dve etapy a my urobíme všetko pre to, aby sme do 31. decembra tohto roku sprejazdnili úsek medzi Muráňom a Prednou Horou,“ povedal Ivan Gajdoš, riaditeľ projektu zo Skanska SK.

Predmetný úsek cesty Muráň – Predná Hora poškodili silné prívalové dažde koncom júna 2020, keď na viacerých miestach výrazne podmyli vozovku a asfalt sa v niektorých častiach prepadol. BBSK pôvodne chcel sprejazdniť aspoň jeden jazdný pruh do zimy, čo sa však podľa aktuálnych informácií nepodarí.

Výška nákladov na rekonštrukciu zároveň spôsobila slovnú roztržku medzi vládou a vedením BBSK, keď premiér Igor Matovič obvinil kraj, že od nich žiadal 19 miliónov eur, pričom na opravu malo stačiť maximálne osem. BBSK však oponoval, že šlo o nepravdivé tvrdenia a neporozumenie zo strany vlády.

Zdroj: tlačová správa, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár