Africký mor ošípaných zasiahol už aj okres Revúca

REVÚCA – Nákaza afrického moru ošípaných (AMO) sa na území Slovenskej republiky rozšírila v poradí už do jedenásteho okresu. K okresom Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou, Prešov, Bardejova Sabinov pribudol okres Revúca. Celkovo evidujeme už 378 prípadov u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných.

Dňa 19.novembra 2020 bol potvrdený Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na AMO u dvoch diviakov na území poľovného revíru Gemer, v okrese Revúca.

V susednom okrese Rožňava bolo zaznamenaných už niekoľko pozitívnych prípadov AMO u diviačej zveri, naposledy na konci mesiaca október. Aj v okrese Rimavská Sobota bol u uloveného diviaka potvrdený AMO ešte v závere mesiaca júl. Výskyt v tejto oblasti bolo možné očakávať.

Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa vydá pre vymedzené poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy, resp. zabezpečiť jej spomalenie.

Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý poľovníci zareagovali zodpovedne. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) umožnilo poľovníkom loviť diviačiu zver celoročne, bez ohľadu na pohlavie a vek. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene odovzdané vzorky neustále vyšetrujú.

Počet prípadov AMO v Európe sa počas tohto roka dostáva na hranicu dvojnásobku oproti roku 2019. V okolitých krajinách zaznamenali takmer 10 000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac ich je v Maďarsku – cez 3 600 a viac ako 3 500 v Poľsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenskej republiky. V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom.

Výskyt AMO v susedných štátoch sa zhoršuje, preto reálna hrozba ďalších nálezov zďaleka nezanikla a nezanikne najmä vtedy, ak sa všetci, od drobnochovateľov, cez chovateľov, poľovníkov, ale aj bežných občanov, nebudú správať zodpovedne a nebudú rešpektovať veterinárne opatrenia. Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná. O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude rozhodovať zodpovedný prístup zainteresovaných strán. MPRV SR preto vyzýva k mimoriadnej opatrnosti.

Zdroj: MPRV SR

Pridaj komentár