Druhé kolo testovania na COVID-19 nebude v 25 okresoch

Dovedna v 25 okresoch s nízkymi číslami pozitívnych ľudí nebude druhé kolo celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Potvrdil premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii po zasadnutí ústredného krízového štábu.

Okresy ešte neboli presne konkretizované. Majú to ale byť všetky, kde bol podiel pozitívnych ľudí menej ako 0,7 percenta. Mali by teda medzi nimi byť všetky gemerské a novohradské okresy, keďže podiel infikovaných ľudí zo všetkých vykonaných testov bol všade nižší: Revúca 0,27 %, Rožňava 0,29 %, Veľký Krtíš 0,31 %, Rimavská Sobota 0,42 %, Lučenec 0,52 % a Poltár 0,57 %. Viac sme písali aj v článku na tomto odkaze.

Matovič ďalej konkretizoval, že druhé kolo testovania sa po „vypadnutí“ týchto 25 okresov bude týkať 54 % populácie, ale „vyriešime tým 77 % problémov„. Spomenul tiež, že od budúceho týždňa budú vo všetkých okresných mestách zriadené mobilné odberové miesta, určené na testovanie antigénovými testami.

„Ktokoľvek, kto v danom okrese bude chcieť ísť na bezplatný antigénový test, bude mať k dispozícii takéto odberové miesto,“ avizoval Matovič. Vláda ďalej sľubuje antigénovými testami dvakrát do mesiaca pretestovať zdravotníkov v nemocniciach, pracovníkov zariadení sociálnych služieb, ako aj pacientov a klientov pri nástupe do týchto zdravotníckych a sociálnych zariadení.

Štyri až päť miliónov testov mesačne

Rovnako dvojtýždenný cyklus testovania sa má týkať pracujúcich v kritickej infraštruktúre štátu (polícia, vojsko,..) a v vo významných priemyselných podnikoch. Testovaní budú aj všetci ľudia prechádzajúci cez hranice. Podľa premiéra je predpoklad, že počet otvorených hraničných priechodov sa zníži a u tých otvorených sa obmedzí ich „otváracia doba“. „Predpokladáme, že na všetkých týchto miestach sa vykoná štyri až päť miliónov testov do mesiaca,“ konkretizoval Matovič.

V okresoch, ktoré nebudú v rámci druhého kola testované, chce štát vyhľadávať mestá a dediny, kde situácia v prvom kole naznačovala, že by tam mohlo vzniknúť ohnisko nákazy. Takéto sídla budú testované individuálne, avšak nie teraz v rámci druhého kola. Tu platí, že sa číslo nakazených berie za celý okres. Teda ak aj nejaké mesto či dedina v okrese mala nad 0,7 percenta pozitívnych, v druhom kole sa v nej testovať nebude, lebo smerodajné sú čísla za celý okres.


Zdroj: tlačová konferencia

3 Replies to “Druhé kolo testovania na COVID-19 nebude v 25 okresoch”

  1. Pingback: Revúca a Rožňava sú okresy, kde bol najnižší podiel pozitívne testovaných

  2. Pingback: R. SOBOTA: Posledné dni počet nových prípadov COVID-19 výraznejšie vzrástol

  3. Pingback: TOP 10 článkov na Sobotnik.sk v roku 2020 - hlavnou témou bol COVID-19

Pridaj komentár