KOMENTÁR: Za úspech testovania môže vláda samosprávam ruky-nohy bozkávať

Hlavnú zásluhu na tom, že dve víkendové testovania na COVID-19 neskončili fiaskom, majú samosprávy miest a dedín. Práve ony neskutočným nasadením a finišom v posledných hodinách hlavne pred spustením prvého kola testovania doslova zachránili vláde krk pred obrovskou hanbou.

Ešte v piatok ráno to pritom vyzeralo na obrovský „prúser“. Veď ako pripomenula prezidentka Z. Čaputová, pripravených bolo vtedy len 60 percent odberných miest. Aj večer sa ešte zdalo, že testovanie budú sprevádzať veľké problémy a množstvo odberných miest sa neotvorí. Pri nezanedbateľnom počte sa to napokon v sobotu ráno aj stalo, ako priblížil v komentári náš redaktor Matej Hank.

Tých miest však bolo nakoniec oveľa menej než sa pôvodne ukazovalo a mnohé z nich sa následne rýchlo otvárali. Tento (ne)malý zázrak je jednoznačnou zásluhou samospráv, kde primátori, starostovia, prednostovia a rôzni zamestnanci do noci a potom v sobotu ráno obvolávali zdravotníkov a presviedčali ich, aby s testovaním pomohli.

Ako konkrétne príklady u nás môžeme spomenúť Hnúšťu, Klenovec, Tisovec, Revúcu či Jelšavu, kde všade v piatok ešte chýbali zdravotníci, ale vďaka nasadeniu ich obetavých zamestnancov sa napokon podarilo väčšinu odberných miest spustiť včas, alebo iba s malým meškaním.

Obrovské nasadenie

Na vlastné oči sme pri mapovaní testovania videli, ako hlavne počas soboty museli riešiť veľa problémov s logistikou, ochrannými pomôckami, vznikajúcimi nedorozumeniami a podobne. Veľká väčšina zo samospráv však toto zvládla na výbornú, hoci museli „makať“ od rána až do noci. Okrem toho stíhali informovať nás i iné médiá a skutočne nikde sme sa nestretli s nevrlosťou, za čo im aj touto cestou aspoň symbolicky ďakujeme.

Druhé kolo bolo už podstatne menej hektické, určite i vďaka tomu, že sa konalo iba v 45 okresoch SR, kde bol v prvom kole vyšší podiel pozitívnych testov ako 0,7 percenta. Testovalo sa síce aj v našich regiónoch, ale iba na pár miestach a napriek tomu sa vyskytli určité problémy, napríklad s opitým lekárom či údajne nevyhnutnou pomocou Ozbrojených síl SR. Tretie kolo má už byť iba vo vybraných mestách a dedinách, ale ktovie, čo ešte nášmu nevyspytateľnému premiérovi skrsne v hlave.

V každom prípade, veľmi ambiciózny plán, ktorý vláda narýchlo zbúchala v šibeničnom termíne, jednoznačne zachránili mestá a dediny, ktoré zabrali naplno ako poslušný ťažný kôň. Snáď sa z toho vládny kabinet poučí a uvedomí si, že nabudúce nemusí mať toľko šťastia.

Pridaj komentár