COVID-19 by som určite ako lekár nepodceňoval a testovanie má zmysel, tvrdí rimavskosobotský doktor Obaidullah Mir

MUDr. Mir Obaidullah na archívnej foto ešte spred koronakrízy

RIMAVSKÁ SOBOTA – COVID-19 je vážne, nebezpečné a hlavne ešte stále nie úplne známe ochorenie, ktoré by sa nemalo podceňovať. Celoplošné testovanie obyvateľstva bolo z jeho pohľadu prospešné v zmysle, že sa podarilo zachytiť veľké množstvo pozitívnych ľudí, ktorí by inak ochorenie šírili ďalej. Pre náš portál to vo svojom zhodnotení aktuálnej pandemickej situácie uviedol známy rimavskosobotský lekár Obaidullah Mir, ktorý počas dvoch kôl bez nároku na finančnú odmenu otestoval stovky ľudí.

Testovanie je bezpochyby veľkým prínosom. Nikoho to prakticky nič nestojí, pomôže spoločnosti a ľuďom, že sa môžeme aspoň trochu normálnejšie pohybovať po krajine, ako aj zachráni zdravotníctvo pred kolapsom. Dosť ma prekvapuje reakcia niektorých, namiesto ocenenia organizátorov, či už je to vláda, samospráva alebo ktokoľvek iný, len kritizujú. Doprial by som niektorým zažiť napríklad afgánsku vládu, odkiaľ pochádzam, a vtedy by mohli porovnať, ako to vyzerá, keď sa politici o nič nezaujímajú,“ skonštatoval Mir, podľa ktorého je časť viny aj na spôsoboch komunikácií.

Nezmyselné obviňovanie

Ako lekár pokračoval, je už unavený z toho, keď počúva názory, v ktorých sú za COVID-19 obviňovaní rôzni ľudia, politici či inštitúcie. „Pritom nikto nie je vinný, každý je obeť. Ľudia, ktorí toto ochorenie zľahčujú, sú v očiach časti verejnosti hrdinovia a tí, ktorí ho berú vážne a robia opatrenia, aby zachránili to najcennejšie –zdravie (!) sú obviňovaní, ako keby oni sami ten Covid vymysleli. Je to úplný nezmysel, veď sa stačí pozrieť na krajiny, okolo nás, kde je situácia ešte horšia. Vlády pristupujú k drastickejším opatreniam, hádam nechceme povedať, že sa všetci zbláznili ?!“ poznamenal Mir.

Je presvedčený, „že lepšie sa trošku báť, ako sa zľaknúť!“. Ochorenie a opatrenia by sa podľa neho v žiadnom prípade nemali zľahčovať či podceňovať. „Platí to aj u mladých ľudí, ktorí sú presvedčení, že im sa nemôže nič stať. Pritom táto choroba môže ohroziť aj mladšie ročníky. Každý si musí uvedomiť, že sa to môže stať i jemu. Eventuálne v prípade bezpríznakového priebehu môže preniesť vírus na iných,ktorí môžu dopadnúť veľmi zle,“ upozornil Mir.

Nakazení zdravotníci by mohli chýbať pri bežnej zdravotnej starostlivosti

Skutočne nepríjemnou situáciou v zdravotníctve by podľa neho mohla byť výrazná nákaza medzi zdravotníckym personálom, ktorá by zredukovala počty použiteľných lekárov a zdravotných sestier tak, že by sa nemal kto postarať ani o pacientov s bežnými ochoreniami, ktorých nie je málo aj počas COVIDu.

MUDr. Mir Obaidullah na archívnej foto ešte spred koronakrízy

„Veľký problém by bol, keby sa zatvorilo , ktorékoľvek oddelenie , hlavne anestéziologicko-resuscitačné oddelenie (ARO), z dôvodov nákazy lekárov či sestier, kde býva najmenej lekárov a nenahradí ich len tak iný lekár alebo iná zdravotná sestra. Žiaden iný doktor nie je špecialistom na ten odbor tak, aby vedel nahradiť ‚aristov’. V takom prípade sa napríklad okrem zlyhania starostlivosti o ťažkých COVID pacientov na strojoch nebude ani operovať v nemocniciach a pre obyčajný zápal slepého čreva sa môže začať ‚turistika‘ po republike!“ načrtol Mir jeden z chmúrnych scenárov.

So situáciami, kedy už Covid-19 ovplyvňuje liečebný proces, sa aj on sám denne stretáva i vo vlastnej praxi, keď napríklad pacientovi diagnostikuje rakovinu a ten čaká na vybavenie ďalších zdravotných úkonov v nemocnici na neurčito. „Pacient tak musí žiť s vedomím, že má vážne ochorenie, ktoré si žiada čo najskorší zásah, ale musí čakať,“ povedal lekár.

Doktor Mir však napriek všetkým možným negatívnym scenárom zostáva skôr optimistom. „Za dva-tri mesiace by sme mohli mať proti COVID-19 vakcínu. Dovtedy bohužiaľ musíme vydržať či sa nám to páči alebo nie! Potom je to už len na ľuďoch, koľkí sa dajú očkovať. Ja sa určite dám a chcem žiť v pokoji,“ zakončil.

Foto: archív O. Mir

One Reply to “COVID-19 by som určite ako lekár nepodceňoval a testovanie má zmysel, tvrdí rimavskosobotský doktor Obaidullah Mir”

  1. Pingback: M. OBAIDULLAH: Nerozumiem, prečo sa ľudia ozývajú voči vakcíne, ktorá môže zachrániť svet pred pandémiou

Pridaj komentár