REVÚCA: Budova prvého slovenského literárneho gymnázia mení svoj účel

REVÚCA – Dva roky bola budova bývalého Prvého slovenského literárneho gymnázia prázdna. Teraz sa to však to má zmeniť a kraj našiel pre ňu nové využitie. Z historického objektu sa stane nové interaktívne múzeum Literra. Tieto plány predstavil dnes (26. 11. 2020) predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter.

„Tento región trpí tým, že tu nie je dostatočne vybudovaná infraštruktúra, čo odrádza investorov, aby sem prišli. Revúca bola v minulosti známym pôsobiskom významných literátov a práve na túto tradíciu chceme nadviazať. Som veľmi rád, že pre historickú gymnaziálnu budovu sme našli využitie, ktoré bude prínosom pre mesto i celý kraj,“ povedal Lunter. Ako ďalej doplnil kraj, prvým významným krokom k obnove celého areálu bola dvojkolová architektonicko-dizajnérska súťaž, ktorá prebehla v druhej polovici tohto roka.

Súťaž na rekonštrukciu gymnázia vyhralo bratislavské architektonické štúdio YOUNG.S architekti. Výstava ponesie názov Literra, čo v preklade z latinčiny znamená „Zem písmena“. „Litterra vďaka svojmu odvodeniu z latinčiny, jazyku vzdelanosti, a novodobému tvaru vo forme #litterra prepája svet veľkých literátov ako revúcky rodák M.G. Reuss a súčasných, aj potenciálnych čitateľov,“ konštatoval architekt Jozef Bátor.

Ako ďalej architekt vysvetlil, využitím najrôznejších technológií nabáda návštevníka k zapojeniu viacerých zmyslov – zraku, sluchu a hmatu v aktívnej forme. Interaktívna expozícia, ktorú YOUNG.S architekti navrhli, ponúka rôznorodý scenár tém, rovnako náučný ako i zábavný.

 

Okrem výstavy aj kaviareň či expozícia kozmonautiky

V rámci vstupného priestoru je navrhovaný dlhý barový pult prevádzkovo rozdelený na info, kaviareň a špecializované kníhkupectvo s komiksami a integrovaným predajom produktov propagujúcich expozície a aktivity múzea. Samotný vstupný priestor je priamo prepojený na všetky hlavné časti areálu.

„Prepojenie druhého podlažia s podkrovím je dosiahnuté vložením nového čierneho oceľového schodiska v centrálnom priestore, ktoré už svojou farebnosťou evokuje nástup „do vesmíru“. Nástupná časť na treťom podlaží je navrhovaná ako celočierny priestor, kde sa cez vstupný portál dostávame do „mesačnej krajiny“.
V rámci tohto priestoru sú na jednotlivých platformách osadené expozície, určené na priblíženie sa k námetu Cesty balónom na Mesiac, podľa diela Hviezdoveda od M.G. Reussa,“ doplnil architekt.

Celkové náklady sú vyše dva milióny

Ako sa uvádza v závere tlačovej správy, celkové náklady na revitalizáciu objektu a areálu sú vyčíslené na 2,3 milióna eur a interaktívne múzeum by malo byť sprístupnené verejnosti v roku 2022. „Som veľmi rád, že sa nám tento projekt podarilo rozbehnúť a prostredníctvom architektonicko-dizajnérskej súťaže mu dať nesmierne atraktívnu podobu. Litterra má potenciál byť lákadlom pre turistov z celého Slovenska, ktorí tak môžu objavovať aj ďalšie krásy Gemera. Napríklad vzácne gotické kostolíky, unikátne gemerské spojky či sysľovisko v neďalekom Muráni, ktorý sa pýši aj jedinečnými buchtami,“ povedal vicežupan Ondrej Lunter.

Podľa slov primátora mesta Revúca Júliusa Buchtu je práve toto spôsob, ako sa má robiť regionálna politika. „Z pôvodnej idey múzea rozprávok, ktorá súvisela s Pavlom Dobšinským, sme sa spoločnými stretnutiami a debatami dostali až k takémuto projektu európskeho významu, ktorý do nášho regiónu prinesie rozvoj cestovného ruchu. Je to signál, že sme nezastali a stále pracujeme,“ uzavrel revúcky primátor.

Zdroj a foto: Tlačová správa BBSK

Pridaj komentár