R. CEGLÉDY: Je scestné, ak môžu predstavitelia komunizmu hovoriť o slobode

RIMAVSKÁ SOBOTA – Deň boja za slobodu a demokraciu si pripomenuli aj niektorí poslanci klubu Odvážme sa zrýchliť, Branislav Veselko či aktivista Radovan Ceglédy pri pamätnej tabuli umiestnenej na budove tabakovej továrne na Trhovom námestí v R. Sobote. Urobili tak o 18:00 v tento pamätný deň, 17. novembra 2020. Sobotnik.sk oslovil na mieste poslanca Romana Vaľa a Radovana Ceglédyho.

„Vo mne tento deň zanecháva spomienky hlavne prostredníctvom mojich rodičov, ktorí to v 89. silne prežívali. Celé je to o tom, že sme sa tu pred rokom zišli a pripomenuli si jednu z najdôležitejších udalostí v dejinách Slovenskej republiky. Dnes sme sa tu zišli v rámci možností, aby sme aj v tejto neľahkej dobe pripomenuli to, čo je dôležité a je ňou sloboda,“ povedal Vaľo na margo udalostí, ktoré sa udiali pred 31 rokmi.

Ako ďalej spomenul, ľudia, ktorí parazitovali na tom, čo sa udialo po Nežnej revolúcii si nemôžu tento deň osvojovať na protesty proti súčasnej vlády a byť zrazu revolucionármi. „Budúcnosť je v našich rukách. To, že akú ju budú mať naše deti, záleží čisto len od nás. My chceme, aby tá budúcnosť bola pre naše deti čo najlepšia a najkrajšia,“ dodal.

Podľa slov aktivistu Ceglédyho prišli zapáliť sviečky ako spomienku na revolúciu, pretože si myslia, že to je správna vec. „Takto pred 31 rokmi sme nie len my, ale aj naši rodičia a starí rodičia bojovali za demokraciu. Dnes prichádzame na to, že ešte ju stále nemáme. Snažíme sa o ňu a robíme pre to všetko, ale tá cesta je ešte stále pred nami. Dodnes nám vládnu komunisti a ľudia sú frustrovaní,“ uviedol Ceglédy a doplnil, že ľudí štve hlavne to, že nefunguje ich predstava o demokracií.

Ako dodal, ak sa pozrieme na ostatné demokratické krajiny, vidieť, že im ľudia dôverujú. U nás to tak nie je. „Je to práve preto, že ľudia aj dodnes neveria tomu, že ešte niečo dokážu zmeniť. Iba tým, že im budeme dávať nádej, ktorá sa bude posúvať do reálnych krokov, môže im dať znak toho, že ich rozhodnutie je to správne,“ povedal.

R. CEGLÉDY: „Je scestné, ak môžu predstavitelia komunizmu hovoriť o slobode“

Ako ďalej Ceglédy dodal, je scestné, ak predstavitelia fašizmu, nacizmu či komunizmu hovoria o slobode. „Sú ľudia, ktorí pojem sloboda nepoznajú. Títo ľudia zneužívajú pamätný deň boja za slobodu na to, aby presadili to, aby boli bez viny. Spravili veľa chýb, ktoré ich dobiehajú. Nerozumiem tomu, ako im niekto môže uveriť,“ povedal na margo dnešných protestov proti vláde Igora Matoviča.

V závere doplnil, že takíto ľudia nemajú čo robiť na politickej scéne a nemajú morálnu právomoc sa akokoľvek vyjadrovať. „Bojujme ďalej za demokraciu, bojujme ďalej za to, že chceme riadiť tento štát, chceme byť ľuďmi, ktorí si tú demokraciu zaslúžia. Neverme ľuďom, ktorí klamú. Klamať sa nesmie. Ani náckovia a ani komunisti nemajú čo v dnešný deň ani vyjsť do ulíc. Majú byť doma, pozerať do chladničky a nič viac,“ zakončil Ceglédy.

Pridaj komentár