RIMAVSKÁ SOBOTA: Policajti strážia vchod na cintorín celú nedeľu

RIMAVSKÁ SOBOTA – Najstráženejším miestom v Rimavskej Sobote bol dnes miestny cintorín. Ako sme sa presvedčili priamo na mieste, pri jeho vchode nepretržite hliadkovali policajti.

Nešlo pritom o miestnych, ale o „péemjéčkarov“, teda členov Pohotovostných motorizovaných jednotiek (PMJ) z Banskej Bystrice. Bolo však na nich vidieť, že evidentne neboli z tejto úlohy, ktorá im prischla, vôbec nadšení. Navyše, voči ľuďom, ktorí chceli na cintorín ísť, boli veľmi úctiví a iba ich upozorňovali na príslušný zákaz, nedávali pokuty.

To sme si overili ešte pred fotením, keď sme situáciu iba pozorovali z auta a policajti vtedy ešte nevedeli kto sme – takže nešlo o to, že by sa neukladaním pokút len „hrali na pekných“ pred novinármi.

V predchádzajúcich dňoch však situácia na cintoríne nebola taká idylická. Ako nám potvrdil dôveryhodný zdroj z prostredia polície, včerajšia hliadka PMJ (takisto z B. Bystrice) za vstup na miesto posledného odpočinku nekompromisne ukladala pokuty vo výške 200 eur. V piatok boli údajne v cintoríne aj policajti v civilnom oblečení a takisto dávali pokuty 100 až 150 eur. Ako sme však vtedy písali, veľa ľudí na cintorín nešlo.

Dnes sme sa boli pozrieť aj na druhý mestský cintorín v Tomašovej. Tam však policajti neboli a brána i bránička boli otvorené. Podľa našich informácií ani pri iných cintorínoch v regióne policajti trvalo nehliadkovali.

Spor Šimko – Mikulec

Vyslanie PMJčkárov na hlavný rimavskosobotský cintorín je výsledok slovnej prestrelky medzi rimavskosobotským primátorom Jozefom Šimkom a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Primátor totiž na sociálnej sieti deklaroval, že mestská polícia nebude počas týchto dní ľudí za návštevu cintorína pokutovať.

Minister na to reagoval vyhlásením, že na dodržiavanie nariadení dozrie štátna polícia a Šimka označil za človeka, ktorého pomýlené nazeranie na svet je v dnešnej dobe veľkou hrozbou pre spoločnosť.

Faltániová: Policajti sa zaoberajú podozrením z trestného činu podnecovania

Ako ešte v piatok (30. 10. 2020) potvrdila krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Rimavskej Sobote počas víkendu v rámci zvýšeného výkonu hliadkovej služby, súvisiaceho s celoplošným testovaním na COVID-19, kontrolujú aj verejný poriadok v okolí cintorínov.

Spomenula tiež, že OR PZ v R. Sobote sa zaoberá podaním vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu podnecovania podľa § 337 Trestného zákona. „Za spáchanie tohto trestného činu je zodpovedná len fyzická osoba, nie právnická osoba. Mesto Rimavská Sobota preto za takéto konanie nemôže byť postihnuté,“ povedala Faltániová.

Foto: Matej Hank

One Reply to “RIMAVSKÁ SOBOTA: Policajti strážia vchod na cintorín celú nedeľu”

  1. Pingback: R. SOBOTA: Vodiči nerešpektujú zákaz vjazdu do cintorína, niektorí tam aj umývajú autá

Pridaj komentár