SaS nepodporí ďalšie celoplošné testovanie, podľa Sulíka je zbytočné testovať v Lučenci či V. Krtíši

LUČENEC/V. KRTÍŠ – Strana Solidarita a sloboda (SaS) nepodporí ďalšie celoplošné testovanie, ktoré chce premiér Matovič realizovať už o dva týždne na celom území Slovenska. Na pondelkovej (23. 11.) tlačovej konferencii to uviedol predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, podľa ktorého je zbytočné testovať regióny ako Lučenec či Veľký Krtíš.

Hlavnou témou tlačovky bolo predstavenie plánu SaS na boj s ochorením Covid-19, takzvaný Semafor zdravia. Jeho základnou myšlienkou je rozlišovať medzi menej a viac nakazenými regiónmi. „Nepovažujeme za správne uplatniť jednu sadu opatrení na celé Slovensko, bez ohľadu na to, kde je aký podiel infikovaných,“ vysvetlil Sulík.

SaS navrhuje rozdeliť SR na 36 obvodov podľa územnej pôsobnosti jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ). Každému obvodu by sa počítalo osobitné skóre podľa nakazenosti osôb, incidencie, nárastu šírenia vírusu a pozitivity, teda podielu pozitívnych testov.

Najlepší Lučenec a V. Krtíš

Na základe skóre by boli obvody zaraďované do štyroch pásiem – od najlepšieho zeleného cez oranžové, červené až po najhoršie čierne. Podľa pásma by sa v regióne zavádzali opatrenia. „Ak by sa uplatnil náš model, tak by sme mali v tomto momente jeden zelený obvod. To je Lučenec a Veľký Krtíš. Tam by platili najmiernejšie opatrenia,“ konkretizoval Sulík.

Minister zdôraznil, že jeho strana nevidí zmysel tvrdých opatrení v zelených obvodoch. Chápe, že napríklad v najviac nakazenom Vranove nad Topľou musia byť zavreté reštaurácie, ale nemalo by to platiť v spomínaných dvoch novohradských okresoch „Toto fakt nedáva žiadny zmysel, musíme ísť na to sofistikovanejšie, lebo zadusíme časť ekonomiky,“ zdôraznil.

Medzi konkrétnymi opatreniami plánu je napríklad bezplatné doručenie 15 rúšok mesačne poštou seniorom nad 65 rokov či dočasné zrušenie bezplatného cestovania vlakom počas tejto pandemickej situácie. Celý plán SaS dnes poobede predkladá na Ústredný krízový štáb.

Zdroj: tlačová konferencia SaS, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár