TOMÁŠOVCE: Štát bude v obci znova testovať, samospráva však tvrdí, že nemali nakazených

TOMÁŠOVCE – Štvrté kolo testovania na COVID-19 vyvolalo spor medzi štátom a samosprávou obce Tomášovce v okrese Rimavská Sobota. Dôvodom je počet údajne pozitívne testovaných ľudí v rámci prvého kola. Zatiaľ čo Ministerstvo obrany (MO) SR uvádza, že ich bolo šesť, samospráva oponuje, že nemali ani jedného.

Námetom na napísanie tohto článku je náš nedávny text, v ktorom sme zhrnuli všetky mestá a dediny, ktoré majú byť otestované v rámci nadchádzajúceho štvrtého kola. To bude 21. a 22. novembra 2020 v obciach, kde bol počas posledného testovania vyšší podiel pozitívnych testov ako jedno percento.

Do zoznamu sme zaradili aj dedinu Tomášovce, kde bolo podľa údajov rezortu obrany realizovaných 272 testov a z nich šesť pozitívnych, čo malo predstavovať podiel 2,21 percenta. Následne nás však kontaktovala poslankyňa obecného zastupiteľstva v Tomášovciach Agnesa Gyuránová, ktorá upozornila, že podľa ich údajov nebol v obci ani jediný pozitívny prípad.

Obrátili sme sa teda na MO SR, ktorého sme sa spýtali, aký je skutočný počet negatívnych a pozitívnych testov v tejto dedine a či náhodou nedošlo k chybe. Rezort nám však v stručnej odpovedi len zopakoval už známe údaje (272 testovaných, šesť pozitívne, podiel 2,21 %) a potvrdil, že štvrté kolo testovania v Tomášovciach pripravujú.

Oslovili sme preto starostu Vojtech Gyurána. Ten nám vo štvrtok večer (19. 11.) povedal, že od Okresného úradu v R. Sobote mal najprv informáciu, že testovanie v Tomášovciach nebude a obec bola zo zoznamu vyčiarknutá. „Potom mi však volali, že predsa len príde vojsko testovať,“ konštatoval starosta.

Dodal, že pôvodne sa na testovaní samospráva nemienila nijako podieľať, napokon však súhlasili s kompromisom a armáde na tento účel poskytnú kultúrny dom, všetko ostatné však zabezpečia vojaci.

Testovanie v Tomášovciach teda bude napriek tomu, že samospráva trvá na nulovom počte pozitívnych testov, keďže rezort obrany chybu vo svojich údajoch odmieta.

Zdroj: V. Gyurán, MO SR; Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár