Transfúzka nemocnice R. Sobota odkazuje študentom: Prevetrajte svoje krvinky!

Prevetrajte svoje krvinky! Ide o život. Takto vyzývajú hematologicko-transfúziologické oddelenia nemocníc siete Svet zdravia vrátane tej v Rimavskej Sobote študentov, aby prišli darovať krv. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková.

Okrem nich totiž doma ostalo aj veľa darcov krvi, no v nemocniciach siete sa stále operuje a zdravotníci stále potrebujú ošetriť akútnych pacientov. A krvi je málo. Pri príležitosti dňa študentstva preto sieť od 18. novembra do konca mesiaca pozýva študentov na transfúzky. Za darovanie krvi dostanú aj certifikát.

Počet darcov pre pandémiu koronavírusu značne klesol a nemocnice potrebujú doplniť zásoby krvi pre pacientov, u ktorých dochádza k veľkým stratám krvi, napríklad onkologickí pacienti, mamičky s ťažkým pôrodom či akútne úrazy. Nemocnice potrebujú krv všetkých krvných skupín. Osloviť chcú teraz najmä študentov.

Čo dostanú, ak od nemocnice prídu darovať krv v rámci akcie Prevetrajte svoje krvinky ?

• Dozvedia sa svoju krvnú skupinu.
• Dostanú certifikát so svojou krvnou skupinou. „Tento si však môžeš zabúdať doma, kopírovať do mobilu koľkokrát len chceš a hoci aj stratiť. Odfoť sa s certifikátom a nezabudni na hashtag #prevetralsomkrvinky,“ dodáva nemocnica
• Obdržia aj nálepku so svojou krvnou skupinou na mobil či na kartičku poistenca.
• Dobrý pocit. „Ten je na nezaplatenie. A možno Ti dobrý skutok pomôže pri skúške,“ podotýka nemocnica.

Z epidemiologických dôvodov je potrebné sa na darovanie krvi objednať telefonicky. Zoznam nemocníc s odberovými časmi a kontaktmi študenti nájdu na www.procare.sk/darujemkrv/.
Transfúzky budú zároveň počítať, koho príde viac – poozitívnych alebo negatívnych, teda A+, 0-, B+, A-. Výsledky budú zverejnené na Facebooku siete nemocníc Svet zdravia.

Zdroj a foto: Jana Fedáková, Svet zdravia

Pridaj komentár