TRNAVA: Divadlo Jána Palárika uvedie inscenáciu o zápase v Rimavskej Sobote

TRNAVA/RIMAVSKÁ SOBOTA – Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie najnovšiu inscenáciu. Týkať sa bude hlavne Rimavskej Soboty a jej zápasu proti trnavskému Spartaku z roku 1997, ktorý sa u červeno-čiernych považuje za najtragickejší v ich histórii. Názov hry je Futbal alebo Bílý andel v pekle a premiéra sa uskutoční 4. decembra o 19:00.

Zápas v Rimavskej Sobote mal Trnave priniesť majstrovský titul, no po neočakávanej prehre získali titul Košice. Niektorých fanúšikov táto udalosť zasiahla natoľko, že sa na ligový futbal už nevrátili. Mnohí zo sklamaných fanúšikov sú dodnes presvedčení, že skutočným súperom Trnavy neboli hráči Rimavskej Soboty, ale peniaze košických funkcionárov.

Okolo tohto zápasu vzniklo množstvo teórií a „skutočných právd“, ktoré obviňujú z prehry skorumpovaných hráčov i rozhodcov. Vyhrali hráči Rimavskej Soboty oprávnene? Alebo o prehre rozhodli peniaze? Odpovede na tieto otázky hľadali aj autori hry Daniel Majling a Michal Jánoš.

Režisérom hry je Ján Luterán, ktorý často vo svojich réžiách využíva prvky kabaretu, osobný humor a iróniu. Dôležitou časťou jeho hier je aj hudobná zložka. Aj práve preto v spoločnosti Jána Kružliaka zaznejú v inscenácii pokriky fanúšikov, skandovania a aj trnavská futbalová hymna „Il Silenzio“. Všetko zahrajú herci naživo.

PREČÍTAJTE SI: HISTÓRIA: Najpamätnejší futbalový zápas pre R. Sobotu proti Trnave v r. 1997

Scéna, na ktorej sa hra bude hrať bude vo farbách Spartaku – červenej a čiernej. To všetko pripravili scénograf Juraj Kuchárek a kostýmová výtvarníčka Alžbeta Kutliaková. “ Pripomína televízne štúdio, v ktorom sa hráči musia konfrontovať so svojou prehrou, ako aj s podozrením z korupcie. Scéna naberá počas predstavenia viacero významov, mení sa na ihrisko, nočný klub i zdemolovanú tribúnu na štadióne Rimavskej Soboty. Kostýmy sú inšpirované futbalovými dresmi a módou 90. rokov, uvádza sa v tlačovej správe.

Futbalových hráčov stvárňujú na javisku Braňo Mosný, Martin Kochan a Martin Križan. V úlohe Trénera sa predstaví hosťujúci Daniel Ratimorský, v úlohe Prezidenta klubu Miro Beňuš a v postavách skalných fanúšikov uvidíte Michala Jánoša a Tomáša Mosného. Postavy rozhodcov a funkcionárov stvárňujú štyri ženy (Petra Blesáková, Ingrida Baginová, Barbora Bazsová a Ivica Franeková), ktoré zároveň vytvárajú nesmierne dynamickú pohybovú zložku. O tú sa postaral choreograf Ladislav Cmorej.

Zdroj: Tlačová správa divadla Jána Palárika v Trnave foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár