A. DANKO: Toto je moje obľúbené gemerské jedlo

REVÚCA – Hoci rodák z Revúcej Andrej Danko už roky na Gemeri nežije, s rodným krajom ho dodnes spája jeho najobľúbenejšie jedlo. Na sociálnej sieti Facebook sa pri príležitosti svojich menín dokonca podelil o recept.

„Moja mama ma prekvapila, uvarila mi najlepšie jedlo na svete, Gemerské guľky. Na Gemeri sa guľky varia v desiatkach kusov. Jedia sa niekoľko dní. Niekto ich má rád napr. len s mliekom, niekto si dáva kapustu, ale dôležité je ich poliať osmaženou cibuľkou,“ uviedol politik a predseda dnes už mimoparlamentnej Slovenskej národnej strany.

V statuse uvádza aj recept, ktorý je určený na jedlo pre 12 ľudí. Potrebného je naň 1,5 kila bravčového mäsa, 1,5 kila mletého údeného mäsa, cesnak, 8 kíl zemiakov, 1 kilo škvariek, korenie, soľ, tri vajcia a 30 deka polohrubej múky.

Postup podľa A. Danka:

Surové zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, jemne osolíme, aby sa uvoľnila voda (vyžmýkanú šťavu z postrúhaných zemiakov nevylievame, ale odložíme na neskôr). Mäso zomelieme na jemno, pridáme škvarky, údené posekané mäso s cesnakom. Všetko dáme do veľkej misky, osolíme okoreníme, pridáme vajíčka. Dobre zmiešame a postupne pridávame múku, aby sme dosiahli určitú hustotu masy.

Z tejto masy tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v múke a dáme variť. Varíme vo vode, do ktorej pridáme škrob, ktorý sa uvoľnil z vyžmýkaných zemiakov a štipku soli. Po vyplávaní na hladinu varíme ešte pomaly 7-10 minút.

Ďakujem vám všetkým za gratulácie. Moja mama ma prekvapila, uvarila mi najlepšie jedlo na svete, Gemerské guľky. Na…

Uverejnil používateľ Andrej Danko – predseda SNS Pondelok 30. novembra 2020

 

Pridaj komentár