Gemer-Malohont

FOTO, VIDEO: Kamionisti uviazli v Anglicku, niekoľko Slovákov malo problém s veľvyslanectvom

DOVER/GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Nový zmutovaný koronavírus, ktorý sa rozšíril v Anglicku zabránil vodičom kamiónov dostať sa cez tunel La Manche do Francúzska. Niekoľko stovák z nich uviazlo v prístavnom meste Dover, kde boli vodiči poslaní na záchytné parkovisko. Redakcii Sobotnik.sk sa podarilo vyspovedať jedného z kamionistov z regiónu, ktorý nám opísal všetky podrobnosti, čo sa týkajú tejto nepríjemnej situácie.

„Ja som cestoval z Birminghamu, a navigovali smerové tabule, že je uzavretá cesta do Doveru, odkiaľ sme sa mali preplaviť do Francúzska. Začali sa tvoriť kolóny a kamióny museli byť natlačené na seba asi tak 15-20 centimetrov, aby sa nemohli predbiehať. Takto sme boli asi nejakých 8 hodín a potom nás prišli zobudiť, že smerujeme na záchytné parkovisko. Boli sme tam rozdelení na také tri skupiny – jedni, čo vozili potraviny, ďalší cisterny a potom my,“ povedal šofér na úvod.

Ako ďalej spomenul, na záchytnom parkovisku sa nachádza asi 1200 kamiónov. Sú tam Slováci, Česi, Poliaci, Gréci, Rumuni či Francúzi, ktorí podľa toho čo som počul, majú odísť ako poslední,“ priblížil šofér.

Problémy sa na niektorých kamionistov sypali z každej strany. Nachádzali sa tam tri toalety, ktoré sa po nejakej dobe úplne pokazili. Nahradené však boli plastovými Toi-Toikami. „Bol tam aj stánok s jedlom, kde boli hamburgery, hranolky. No ľudia sa tam hrnuli ako psy na jednu kopu. Nedodržiavali vôbec žiadne odstupy. Neviem, čo by robili, ak by niekto z nich mal pozitívny výsledok na koronavírus,“ konkretizoval.

Keďže sa šofér z nášho regiónu nechcel medzi ostatnými kamionistami tlačiť, rozhodol sa, že zájde do blízke McDonaldu a do potravín, kde si kúpi základné potraviny, pretože nevedel, dokedy budú na parkovisku uviaznutí. „Keď som prišiel k hlavnej bráne, zatvorili mi ju pred nosom. Bolo mi povedané, že z areálu nesmieme vôbec vyjsť. Správali sa ku nám ako ku nejakým kriminálnikom. Povedali mi, že to môžem skúsiť na druhej bráne, že tá je otvorená. Keď som k nej zašiel, tiež bola zatvorená,“ povedal a dodal, že sa snažili dostať ku kamionistom aj miestni novinári, no boli odtiaľ vyhnaní. Jeden sa však pokúsil preskočiť plot, no neúspešne.

Problémy s ambasádou na Slovensku

Šofér nechcel nechať nič na náhodu a snažil sa zavolať na veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Londýne, kde chcel zistiť, čo sa vlastne deje, pretože informácie mali šoféri len z médií. „Veľvyslanectvo čerpá až do 28. 12. 2020 dovolenku. Zodvihol mi to jeden pán, ktorého som pravdepodobne zobudil, čo som usúdil podľa hlasu. Pýtal som sa, či by nám, Slovákom, vedeli doniesť nejaké jedlo. Jeho odpoveď bola, že jedlo tam už máme. Bol tam akurát ten stánok, kde sa všetci tlačili. Ambasádor nemal v podstate žiadne informácie o aktuálnej situácii,“ doplnil kamionista.

Ako ďalej priblížil, veľvyslanectvo Českej republiky a Poľska sa o svojich kamionistov postaralo svedomito. „Čechom doniesli plno potravín. Dovozcu však dnu nepustili, takže jedlo im doslova prehadzovali cez plot. Z Poľska prišla celá dodávka jedla, ktorú poslalo veľvyslanectvo Poľska,“ vysvetlil.

V čase písania tohto článku bol slovenský kamionista uviaznutý už vyše 34 hodín. Podmienkou pre vstup do Francúzska mal byť negatívny test. „Rozdávajú šoférom testy do kamiónov. Každý test má QR kód, ktorý oskenujú. Šoféri sa majú sami otestovať a po 30 minútach budú ukazovať testy a po oskenovaní QR kódu budú registrovaní v databáze, či sú negatívni alebo pozitívni. Tí negatívni budú pravdepodobne pokračovať na smer Dover alebo Channel Tunel,“ uzavrel vodič kamiónu s tým, dnes ráno sa snažili protestovať Poliaci trúbením, no nijak im to nepomohlo. „Stojíme v chránenej oblasti a tam je trúbenie zakázané. Pomedzi kamióny začali chodiť policajti a prišli aj dva autá ťažkoodencov, ktorí nezasiahli,“ dodal na záver.

Matej Hank

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

1 deň ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

1 deň ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

2 dni ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

1 týždeň ago