Nemocnica R. Sobota je podľa INEKO piata najlepšia, Revúca na konci

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota je v kategórii všeobecných nemocníc na Slovensku piata najlepšia. Naopak, Nemocnica s poliklinikou (NsP) Revúca skončila na poslednom mieste rebríčka Nemocnica roka 2020, ktorý vytvoril Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Rimavskosobotská nemocnica si v hodnotení udržala minuloročnú piatu pozíciu a zostala tak najlepšie hodnotenou v rámci našich regiónov. Druhou najlepšou je podľa INEKO Všeobecná nemocnica s poliklinikou Lučenec, ktorá skončila na 10. mieste (vlani deviata).

Nemocnica sv. Barbory Rožňava si udržala vlaňajšiu 22. priečku a na poslednom 33. mieste skončila NsP Revúca, ktorá sa oproti vlaňajšku prepadla o tri miesta. Podľa INEKO však má táto nemocnica (neziskovka so štátnym vplyvom) síce podpriemerné indikátory kvality, ale nadpriemernú spokojnosť svojich pacientov.

Revúcka nemocnica podľa inštitútu najhoršia

„NsP Revúca uzatvára poradie hodnotenia Nemocnica roka 2020 v kategórii všeobecných nemocníc. Napriek oddlžovaniu zo strany štátu sa aj po tomto procese znovu zadlžuje a po očistení od vplyvu oddlženia hospodárila minulý rok so stratou,“ konštatuje INEKO.

Upozorňuje, že počet sťažností verejnosti na činnosť nemocnice sa výrazne zvýšil. „Pri porovnaní s ostatnými nemocnicami nemajú revúcki zdravotníci za sebou veľký počet operácií pri vybraných výkonoch a pri svojej praxi sa nestretávajú s príliš komplikovanými prípadmi. V NsP Revúca sa medziročne zhoršil ukazovateľ reoperovanosti pacientov. Má najhoršie čísla pri indikátoroch kvality rehospitalizovanosť a úmrtnosť na akútnu cievnu mozgovú príhodu,“ dodáva inštitút.

Zároveň podotýka, že predstavitelia NsP Revúca spochybnili údaje zdravotných poisťovní o počte úmrtí pacientov na náhlu cievnu mozgovú príhodu (NCMP) v ich nemocnici, keď ich porovnali s dátami z vlastného nemocničného informačného systému.

Tvrdili, že údaje od poisťovní sú skreslené, keďže podľa ich názoru poisťovne pravdepodobne automaticky nahrali do systému len vstupné diagnózy pacientov, ktoré však mohli byť iné ako tie následne verifikované počas hospitalizácie. Je to legitímna polemika, ktorá však vychádza z nejednoznačnosti definície tohto štátom stanoveného indikátora kvality,“ konštatuje INEKO.

Netransparentný Lučenec

Inštitút sa zároveň vyjadril aj k lučeneckej nemocnici. „Je vo svojej kategórii zariadením, ktoré hospitalizuje v priemere pacientov s klinicky a ekonomicky najnáročnejšími diagnózami. Po optimalizácii nemocničnej siete sa môže stať veľmi dôležitou nemocnicou, a preto by bolo vhodné, aby sa viac otvorila širokej verejnosti, keďže v Indexe transparentnosti je v sledovanom období na úplnom chvoste,“ hovorí INEKO.

Medzi posudzovanými zariadeniami neboli nemocnice v Hnúšti a Veľkom Krtíši. Celé hodnotenie i metodiku nájdete na stránke INEKO.

Zdroj: INEKO, Foto: ilustračné

Pridaj komentár