KRÁSNA HÔRKA: Vo veži už nie je nádrž, hradná studňa je zrejme najhlbšia v SR

KRÁSNA HÔRKA – O hrade Krásna Hôrka sa v posledných rokoch písalo hlavne v súvislosti s dlhotrvajúcou rekonštrukciou, ktorá má byť podľa posledne zverejnených termínov ukončená v roku 2024. My sa v tomto článku sústredíme na niektoré zaujímavosti hradu a detaily obnovy, ktoré možno v médiách doteraz až tak nezarezonovali, prípadne neodzneli vôbec. Dozvedeli sme sa ich počas dvoch tlačových konferencií na hrade, ktoré sa uskutočnili koncom leta.

Začnime priamo v pomyselnom srdci hradu, teda v jeho najstaršej, gotickej časti. Nie každý vie (aspoň pre nás to bola nová informácia), že v starobylej gotickej veži, teda v najvyššom bode hradu, bola umiestnená požiarna nádrž. To sa však vďaka rekonštrukcii mení.

Gotická veža, v ktorej bola do roku 2020 požiarna nádrž

Podľa vyjadrenia pracovníkov Slovenského národného múzea (SNM) bola požiarna nádrž začiatkom tohto roka za pomoci hasičov demontovaná a vznikne tam ďalší expozičný priestor. Majú v ňom byť prezentované najstaršie nálezy a exponáty hradu.

Samozrejme, neznamená to, že Krásna Hôrka teraz o požiarnu nádrž príde, bude len umiestnená na vhodnejšom mieste. Podľa SNM už túto záležitosť prejednali s hasičmi, prešla procesom územného rozhodnutia aj posúdenia vplyvov na životné prostredie (EIA). Po novom tak bude v strede hradného kopca, v akejsi ‚mohylke‘ v zalesnenej časti. Bude skrytá a bude mať nenápadnú zelenú strechu. Pri pohľade z hradu nebude podľa SNM prekážať a je už aj navrhnutá aj technológia, vďaka ktorej sa odtiaľ voda vytlačí do hradu k dvom hydrantom.

Najhlbšia studňa na slovenských hradoch?

Druhou zaujímavosťou je hradná studňa na Krásnej Hôrke, ktorá je zrejme najhlbšou spomedzi všetkých studní na slovenských hradoch. Podľa SNM je to veľmi pravdepodobné. Vyplýva to okrem okrem iného zo zistení bývalého architekta Petra Kucharoviča, ktorý dal urobiť jej prieskum a dokumentoval aj staršie prehliadky studne.

Podľa nich by mala studňa mať hĺbku okolo 135 až 140 metrov a z hradného kopca dosahovať až na úroveň hladiny miestneho potoka. Pri jej kopaní si robotníci pomohli i krasovými trhlinami v hradnom kopci, aby nemuseli kopať v celom rozsahu. Preto studňa nie je kolmá a na čerpanie vody sa používali kožené vedrá, ktoré boli na tento účel vhodné. V súčasnosti je studňa asi zo 40 metrov zasypaná stavebnou sutinou, v rámci rekonštrukčných prác by však mala byť odstránená.

Preč by malo ísť nevhodné zábradlie aj dlažba

Medzi ďalšie detaily, ktoré sme sa počas dvoch posledných návštev dozvedeli medzi rečou od pracovníkov SNM, patrí odstránenie nevhodných zásahov do pamiatky v uplynulých desaťročiach. Sčasti už realizovaným je napríklad odkopanie a odvezenie stavenej sute od vonkajších hradieb, ktorá bola na tomto mieste navŕšená počas rekonštrukcie v 60. rokoch 20. storočia. Okrem toho, že pri pamiatke nemala čo hľadať, prispievala aj k vzlínaniu vlhkosti do hradných múrov. Takže je skvelé, že je už odstraňovaná, ako môžete vidieť na fotografii nižšie.

Odstránená sutina spod hradieb až na kamenné podložie

Okrem toho by malo byť nahradené aj nevhodné moderné zábradlie na dolnom nádvorí, či neautentická kamenná dlažba, ktorá sa možno hodí k rodinnému domu, ale nie na stredoveký hrad. Okrem vizuálnej nevhodnosti môže podľa pracovníkov SNM aj ona prispievať k vlhnutiu múrov na niektorých miestach.

Aj keď sa to zvonku nezdá, práce pokračujú

Mnohí domáci či okoloidúci sa zvyknú sťažovať, že pri pohľade zvonka nie je na hrade vidieť žiadne zmeny a nebadať pracovný ruch. Nie je to však pravda. Počas našich niekoľkých návštev hradu v období uplynulých štyroch rokov môžeme potvrdiť, že zmeny vidieť je. Tohto roku napríklad prebiehal dosť rozsiahly archeologický výskum vrátane nádvorí či delovej terasy a je vidieť aj rôzne ďalšie zásahy, ako už spomínané odstránenie sutiny.

Archeologický výskum na delovej terase

Na druhej strane treba konštatovať, že na hrade je stále roboty ako na kostole. Napríklad pohľad na zatečené či opadané omietky po požiari a hasení pôsobí neútešným dojmom. Nejde však o nič, čo by sa nedalo opraviť.

Otázne je, či sa celá rekonštrukcia nedala urobiť rýchlejšie. Na to sa dá odpovedať jedine kladne, teda, že dala a za už mohol byť v tejto dobe dokončený. Potvrdila to i ministerka kultúry Natália Milanová pri svojej septembrovej návšteve Krásnej Hôrky, podľa ktorej zdržanie spôsobil aj nový projekt. Zároveň však dodala, že tento nový projekt je lepší a realizovateľnejší.

V každom prípade, práve budúci rok 2021 by mal byť tým, kedy rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka konečne naberie správne otáčky. Avizoval to aj generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, podľa ktorého chcú na hrade stihnúť budúcoročnú stavebnú sezónu. Hoci sa nejaké komplikácie s veľkou pravdepodobnosťou ešte vyskytnú, veríme, že o pár rokov sa hrad opäť zaskvie v obnovenej podobe a znova privíta návštevníkov.

Foto: Sobotnik.sk

2 Replies to “KRÁSNA HÔRKA: Vo veži už nie je nádrž, hradná studňa je zrejme najhlbšia v SR”

  1. Pingback: Na Krásnej Hôrke bude musieť byť v rámci rekonštrukcie sanovaná aj nová strecha

  2. Pingback: Krásna Hôrka je vďaka požiaru najlepšie preskúmaným hradom. Najkrajším nálezom počas archeologického výskumu bol stredoveký záchod

Pridaj komentár