KRÁTKE SPRÁVY: Obnova podhradia Krásnej Hôrky je ohrozená, cesta na Prednú Horu je otvorená

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Dnešné Krátke správy na Sobotníku o probléme s parkoviskom pod Krásnou Hôrkou, otvorení cesty pri Muráni, či jedinom vleku v Revúckom okrese.

KRÁSNA HÔRKA – Autom iba do Krásnohorského Podhradia a odtiaľ potom kyvadlovou dopravou na staré parkovisko pod hradom. Aj takto môže vyzerať doprava návštevníkov hradu Krásna Hôrka po jeho rekonštrukcii. Problémom sú totiž dva staré stánky pri parkovisku pod hradom, s ktorých majiteľmi sa zatiaľ samospráva obce nedohodla na odkúpení. Bez tejto kúpy nie je údajne možné zrealizovať obnovu podhradia za šesť miliónov eur, teda postaviť nové parkovisko a okolité zázemie pre turistov. Celý problém sa ťahá už mesiace a zatiaľ nie je vyriešený.

Vedenie Slovenského národného múzea múzea (SNM) preto na poslednom zasadnutí obecného zastupiteľstva dalo obci Krásnohorské Podhradie požiadavku, aby spomínaný problém urovnala do konca roka. V opačnom prípade je SNM pripravené zrekonštruovať iba hrad a podhradie zostane v pôvodnom stave. Keďže však staré parkovisko nespĺňa normy, aby mohlo byť využívané, reálne hrozí alternatíva s prepravou turistov kyvadlovou dopravou, ako je spomenuté v úvode.

MURÁŇ – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) dnes (18. 12. 2020) otvoril úsek cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou, ktorý koncom júna na viacerých miestach podmyla prívalová voda zo silných zrážok. Po určitých komplikáciách sa rekonštrukcia začala až koncom októbra, dodávateľovi sa však práce aj vďaka priaznivému počasiu podarilo dokončiť ešte pred koncom roka, ktorý si BBSK stanovil ako termín ukončenia prvej etapy obnovy.

Cez zimu tak úsek bude prejazdný v jednom jazdnom pruhu a premávka riadená semaforom (čakať sa má údajne maximálne 20 minút). Po zimnej prestávke bude ale úsek opätovne uzavretý, aby sa dokončila celková rekonštrukcia, ktorá je plánovaná do jesene. Dovtedy budú vodiči musieť opätovne využívať obchádzkovú trasu popod Muránsky hrad a cez Veľkú lúku.

POLTÁR – Samospráva Poltára získala nové technologické vybavenie pre svoj budúci zberný dvor a mestskú kompostáreň v hodnote 197 000 eur. „Dodaná technika pozostáva z teleskopického manipulátora Giant GT5048, drviča drobného stavebného odpadu CR600, veľkého kontajnera na šatstvo, troch veľkokapacitných kontajnerov na objemný alebo biologicky rozložiteľný odpad a traktorového návesu Portyr 8,“ konkretizuje samospráva na svojej internetovej stránke.

Mesto okrem toho zakúpilo z vlastných zdrojov nakladač CAT v hodnote 17 000 eur. Do mestskej kompostárne tiež pribudla nová technika v hodnote 121 900 eur, ktorú samospráva kúpila z vlastných zdrojov. Ide o traktor Kubota M5091, bio rezací a miešací stroj Demetera 9 MC či prekopávač na traktor. „Vďaka týmto zariadeniam budeme odteraz schopní zhodnotiť biologicky rozložiteľný odpad a produkovať vlastný kompost,“ dodáva mesto.

KOKAVA NAD RIMAVICOU – Sviečky, ktoré darovala prezidentka Zuzana Čaputová pápežovi Františkovi pri nedávnej návšteve, boli vyrobené v sociálnej dielni Voštinári v Utekáči. Na Facebooku to uviedlo mesto Lučenec.

KUS SLOVENSKA AŽ VO VATIKÁNE?

Veľmi sa tešíme dnešným informáciám o stretnutí našej Prezidentky s Pápežom Františkom….

Uverejnil používateľ Mesto Lučenec Pondelok 14. decembra 2020

MURÁŇ – Vlek na zjazdovke pri Muráni je jediným v celom Revúckom okrese, posledných päť rokov však nebol v prevádzke pre zlé snehové podmienky. Samospráva ho však udržiava pripravený a ak túto sezónu sneh bude, je prichystaná ho spustiť. Viac v agentúrnej správe TASR na stránke revuca.dnes.24.sk.

Pridaj komentár