M. OBAIDULLAH: Nerozumiem, prečo sa ľudia ozývajú voči vakcíne, ktorá môže zachrániť svet pred pandémiou

MUDr. Mir Obaidullah na archívnej foto ešte spred koronakrízy

Očkovanie proti ochoreniu Covid-19 už spustili prvé krajiny ako Veľká Británia, USA či Kanada a koncom Vianoc má byť vakcína postupne dopravovaná aj na Slovensko. Keďže v súvislosti s touto témou sa objavuje množstvo fám a dezinformácií, poprosili sme o rozhovor o vakcíne rimavskosobotského lekára MUDr. Obaidullaha Mira, s ktorým sme sa už raz o téme nového koronavírusu rozprávali.

V súvislosti s pripravovaným očkovaním proti ochoreniu Covid-19 sa objavujú mnohé hoaxy, podľa ktorých môže mať vážne dopady na zdravie či dokonca byť spojené s čipovaním. Ako takéto tvrdenia vnímate?

Ak sa dožívajú ľudia vysokého veku oproti minulosti, ak sme chránení ako ľudstvo voči viacerým zákerným infekčným ochoreniam, ak môžeme pokojne cestovať do celého sveta aj do oblastí trópov a subtrópov, za toto môžeme vo veľkej miere vďačiť vakcinácii.

Nemyslím si, že svet chce hromadne všetkým ubližovať od prezidentov krajín až po posledného občana. Áno, samozrejme, všetky lieky, keď si prečítate ich letáky, tak sa v nich dozviete, koľko nežiaducich účinkov môže mať daný liek, ako môže zle zapôsobiť u deti, tehotných žien, starších osôb, alebo u ľudí s ochorením obličiek a pečene, a mohli by sme menovať ďalej.

Zaoberali sa však s tým bežne ľudia doteraz? Prečo nie? Lebo je a vždy bola dôvera voči zdravotníctvu. Nechápem, prečo zrazu sa ľudia ozývajú proti tej vakcíne, ktorá môže zachrániť svet pred pandémiou. Majú snáď lepšiu alternatívu boja proti nej? Lebo tým, že budeme tvrdiť, že pandémia neexistuje, v skutočnosti nezmizne a bohužiaľ, len stratíme viac ľudí.

Čo sa týka čipovania, neviem, nie som odborníkom na „čipovanie“, ale jednu vec viem – že ani inde vo svete a už určite nie na Slovensku nenájdeme žiadneho zdravotníka, ktorý by „čipoval“ ľudí. Viete, prepáčte mi, ale pre mňa je mentálny problém vôbec sa s tou myšlienkou čo i len v úvahách zaoberať.

V tejto súvislosti, u mňa majú „obdiv“ ľudia ktorí, to vehementne tvrdia:-) Určite majú o tom hlboké vedomosti a prečítané štúdie, ktoré tiež nadobudli rýchlosťou, akou šíria informácie o vývine danej vakcíny. Klobúk dole:-)

Objavujú sa názory, že vakcína bola testovaná príliš krátko a nepoznáme všetky jej možné vedľajšie účinky či dlhodobé následky. Považujete tieto obavy ako lekár za opodstatnené?

Samozrejme, že tie názory a obavy sú právom každého, ale podľa mňa na základe informácii, ktoré mám z relevantných zdrojov a „medicine based evidence“, nie sú na mieste a to z nasledovných dôvodov.

Po prvé, vakcinácia nie je niečo nové, čo teraz objavili. Svet má už obrovské skúsenosti s vakcináciou proti infekčným chorobám. Aktuálny koronavírus nie je niečo úplne nové, je to len nový typ koronavírusov. V 2003 bola epidémia SARS, čo je druh koronavírusu a MERS v roku 2015 – ďalší druh koronavírusu. Farmaceutické spoločnosti nezačali s touto vakcínou na zelenej lúke, ale na cykloch a produktoch, na ktorých už robia minimálne päť rokov.

Po druhé, Európska lieková agentúra (EMA – European Medicines Agency) a Americká agentúra pre kontrolu liečiv (FDA – U.S. Food and Drug Administration) majú veľmi tvrdé podmienky schválenia liekov, ktoré nikde na svete nemajú obdobu. Takže ak oni schvália tie vakcíny pre USA a 27 krajín EÚ, tak nemám dôvod, prečo sa báť.

No a po tretie, je to dôvera v slovenské kapacity z oblasti infektológie a tropickej medicíny, ako sú profesor Krčméry alebo profesor Jarčuška, či slovenské zdravotnícke inštitúcie, ktoré by určite nepustili do systému niečo, čo nie je spoľahlivé.

Čím je podľa vás spôsobený relatívne silný odpor časti verejnosti voči očkovaniu a celkovo nízka ochota podrobiť sa mu? Podľa posledných prieskumov sa chce dať zaočkovať proti COVID-19 len zhruba tretina ľudí na Slovensku – bude to stačiť na potlačenie pandémie?

Áno, odpor voči vakcinácii je teraz silný. Prečo je ten silný odpor? Asi, bohužiaľ, všetci nie sme schopní absorbovať toľko informácii, ktoré dennodenne máme pred očami. Je príliš veľa hoaxov, ktoré evidentne dokážu deformovať myslenie niektorých ľudí. Z medicínskeho hľadiska tieto hoaxy môžu veľmi ublížiť celému systému a v konečnom dôsledku hlavne tým, ktorí im veria.

Priznám sa, nečakal som to v Európe, kde sú, alebo doteraz boli takmer všetci pravidelne očkovaní. Brali sme to aj my zdravotníci už ako samozrejmosť, už sme sa nad tým ani nepozastavovali. Že boli pri vakcinácii nejaké vedľajšie účinky? Bez pochýb pri tom veľkom počte vakcinácií za tie dlhé roky nejaké boli.

Lenže uvažujme zase nad tým, že ak by ľudia neboli očkovaní proti všetkým tým ochoreniam, aké katastrofy by spôsobili tie choroby?! To sa z medicínskeho a epidemiologického hľadiska ani nedá predpovedať.

Myslím si a dúfam, že je to len prechodná nálada v spoločnosti. Verím v zdravý rozum a veľkú zodpovednosť väčšiny ľudí. Myslím si, že 60-70 % ľudí sa dá očkovať bez problémov a to by malo aj stačiť k vytvoreniu kolektívnej imunity. Bohužiaľ, tí, ktorí sa nedajú očkovať, budú stále rizikoví pre seba a podobne zmýšľajúcich ľudí. Budú si šíriť COVID-19, aj keď ostatní už budú imúnni.

Ako by ste vysvetlili a zdôvodnili potrebu dať sa zaočkovať sa človeku, ktorý síce neverí hoaxom a dezinformáciám, ale na druhej strane má nejaké pochybnosti o bezpečnosti vakcíny?

Po prvé, treba uvažovať, či dve dávky vakcíny, ktoré bezpečne prešli všetkými fázami štúdie a sú schválené EMA a FDA (ako každý iný liek a majú podstatne menšie vedľajšie účinky než väčšina iných liekov), či nám tieto dve dávky viac ublížia v porovnaní s tým, keď na Covid-19 ochorieme a budeme mať ťažší priebeh ochorenia (prípadne ho nemusia mnohí ani prežiť).

V prípade ochorenia sa totiž potom tiež musia užívať kvantá liekov, ATB antivirotík, kortikoidov, analgetík (nehovoriac o CT ožiaroch a nemocničnom prostredí), ktoré majú oveľa viac nežiadúcich účinkov. Moja odpoveď je preto úplne jasná.

Po druhé, ak taký človek príde k doktorovi a má infekt HDC alebo teplotu, prípadne bolesti, čaká od doktora okrem úsmevu a rady aj nejaké tabletky či injekciu. Zaujímavé, že vtedy ich už nezaujíma, či ten liek vyrobili Rusi, Američania, alebo či prešiel treťou fázou a ako dlho. Pritom tie lieky, ktoré bežne používame už roky, môžu mať podstatne viac vedľajších účinkov na človeka než táto vakcína. Treba dôverovať zdravotníctvu a systému.

Napokon po tretie, najdôležitejšia je občianska a ľudská zodpovednosť voči rodičom, starým rodičom, slabším, vážnejšie chorým ľudom a v konečnom dôsledku voči budúcej generácii. Určite im nechceme nechať na krku problém, tak ako ani nám nenechali predchádzajúce generácie rôzne nebezpečné infekčne choroby vďaka tomu, že boli očkovaní.

Považujete za reálne, že sa vďaka vakcíne v roku 2021 vrátime k normálnemu spôsobu života, t. j. bez rúšok a rôznych obmedzení?

Som optimistom a nikdy nehovorím nikdy. Na Slovensku a v Európe je možné, že ku koncu roku 2021 sa situácia podstatne zlepší, ale nie na celom svete. Všetko v tomto prípade záleží od nás všetkých, od toho, koľko ľudí sa dá očkovať, ako rýchlo sa to bude dať logisticky všetko zabezpečiť, ako všetci budeme ďalej dodržiavať ROR, teda rúška – ruky – odstup.

Mutácia vírusu v Anglicku je podľa hoaxov spôsobená vakcináciou – je to pravda, pôsobí vakcína aj na ten vírus?

Čo všetko ľudia nevymyslia:-) Táto mutácia už bola objavená v septembri 2020, keď ešte vakcinácia v Anglicku nebola, teda s ňou nesúvisí. Zatiaľ sa nedá jednoznačne povedať, či bude aktuálna vakcína dostačujúca aj proti mutovanému druhu virusu, ale je veľmi pravdepodobné, že áno.

Vy osobne sa dáte očkovať a ak áno, ktoré hlavné dôvody vás k tomu vedú?

Áno, určite sa dám očkovať a dôvody sú, že na základe informácii, ktoré mám, verím vo vakcínu a celkovo verím vo vakcinácie. Okrem toho chcem slobodne a bez strachu žiť a cestovať a som zodpovedný voči sebe, rodine, starším, slabším, chorým a voči budúcej generácii.

Pridaj komentár