Múzeum vydalo ďalší zborník a skvalitnilo depozitné priestory

RIMAVSKÁ SOBOTA/RIMAVSKÉ JANOVCE – Gemersko – malohontské múzeum v Rimavskej Sobote vydalo ďalší zborník. Tentoraz v ňom ide o priblíženie kultúrneho a prírodného dedičstva v regiónoch Gemer – Malohont. Je to už 16. zborník vydaný GMM od roku 2005 a rozvíja sa v štyroch témach: prírodné vedy, archeológia, história a etnológia. Informuje o tom GMM v tlačovej správe.

Všetky príspevky sú recenzované odborníkmi z jednotlivých vedných odborov. Zostavovateľkou a zodpovednou redaktorkou zborníka je riaditeľka Gemersko-malohontské múzea Oľga Bodorová. Publikácia je určená širokému okruhu záujemcov o prírodu, históriu, hmotnú a duchovnú kultúru regiónu Gemer-Malohont,“ napísala etnologička Ľudmila Pulišová a dodala, že publikácia vyšla za finančnej pomoci občianskeho združenia Priatelia Novohradu a početných partnerov a prispievateľov.

Gemersko – malohotnské múzeum okrem iného skvalitnilo aj depozitné priestory v Rimavských Janovciach, ktoré slúžia ako úschovňa zbierkových predmetov. V roku 2020 podali projekt, vďaka ktorému boli depozitné priestory doplnené o deväť germicídnych žiaričov zabezpečujúcich sterilizáciu ovzdušia depozitárov pomocou ultrafialového krátkovlnného žiarenia o vlnovej dĺžke 253,7 nm (UV–C).

„Germicídne žiariče ničia spóry plesní, ale i baktérie a mikroorganizmy v  priestoroch uloženia zbierkových fondov s dominanciou materiálov ako papier, historické tlače, textil, koža, olejomaľby, grafiky, dermoplastické preparáty a podobne. Udržujú tak v spojení s ďalšími prvkami vybavenia depozitných priestorov optimálne mikroklimatické podmienky, ktoré sú predpokladom dlhodobého pretrvania zbierkových predmetov reprezentujúcich región Gemer- Malohont, ich uchovania pre budúce generácie muzejníkov, a predovšetkým pre budúce generácie návštevníkov múzea,“ uviedol v tlačovej správe zástupca riaditeľky Ján Aláč.

Začiatkom roku 2020 zbierkový fond múzea pozostával z 103 988 položiek, z toho počtu bolo 71 134 zbierkových predmetov a 32 854 historických tlačí.

zdroj a foto: TS Gemersko – malohontského múzea

Pridaj komentár