Priemyselný park v R. Sobote by mal byť najrozľahlejší na juhu BBSK

RIMAVSKÁ SOBOTA – Pripravovaný priemyselný park v Rimavskej Sobote, ktorý má byť vytvorený medzi mestskými časťami Sobôtka a Kľačany s predpokladanými celkovými nákladmi 12 miliónov eur by malo vzniknúť až 500 pracovných miest, ako sme už informovali v staršom článku. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva SR (MHSR) v materiáloch, ktoré predložilo na medzirezortné pripomienkovanie. My sme sa v redakcii pozreli bližšie na tieto dokumenty a hľadali sme prípadné zaujímavosti, ktoré MHSR poskytlo.

Ako prvé sme si všimli štvrtý bod, v ktorom sa hovorí o tom, že Slovenská agentúra pre rozvoj investícii a obchodu (SARIO) eviduje v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) len päť priemyselných parkov s výmerou viac ako 10 hektárov. Z týchto priemyselných parkov je však len jeden, ktorý nemá problémy z hľadiska napojenia na technickú a dopravnú infraštruktúru alebo z hľadiska vysporiadania majetkovo-právnych vzťahov. V rámci okresov Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár, Revúca a Veľký Krtíš pôjde v prípade pripravovaného priemyselného parku medzi Sobôtkou a Kľačanmi o úplne prvý priemyselný park s viac ako 10 hektármi.

Investori sa dlhodobo zaujímajú hlavne o pozemky, ktoré sú pripravené na stavbu priemyselného parku. To znamená, že je vyhotovený územný plán, vyriešené majetko-právne vzťahy a vybudované, alebo aspoň povolené prípojky na jednotlivé inžinierske siete. Momentálne podľa katastru nehnuteľnosti patria pozemky mestu Rimavská Sobota.

PREČÍTAJTE SI: R. SOBOTA: Ministerstvo hospodárstva ráta v priemyselnom parku s 500 miestami

Jedným z dôvodov, prečo sa bude priemyselný park stavať práve v Rimavskej Sobote je, že už dlhodobo patrí okres na prvé miesto v miere evidovanej nezamestnanosti (čo, bohužiaľ, nie je nijaký nový a prekvapujúci fakt). Ku koncu októbra 2020 toto číslo predstavovalo 19,73 percent, čo je menší pokles oproti septembru 2020, kedy bola miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Rimavská Sobota 19,99 percent.

Jeden z najväčších

Budúci priemyselný park v Rimavskej Sobote bude svojou rozlohou predstavovať jeden z najväčších priemyselných parkov na južnom Slovensku. Bude situovaný pri ceste smerom na Hnúšťu. Vzhľadom na svoje geografické a technické parametre bolo územie vybrané ako najvhodnejšie na južnom Slovensku.

V tejto súvislosti ešte treba dodať, že aktuálne najväčší priemyselný park z hľadiska zamestnanosti má v našich regiónoch Fiľakovo. Pracuje v ňom okolo 2000 zamestnancov.

PREČÍTAJTE SI: Štátny priemyselný park v R. Sobote bude, potvrdil J. Matzenauer

Predpokladané náklady na výstavbu priemyselného parku v Rimavskej Sobote sú vo výške 11 856 000 eur. Najväčšia finančná položka by mali byť rozvody veľmi vysokého napätia (VVN) vrátane transformátora. Predpokladaná cena je 3 600 000 eur. Plat zamestnancov budúceho priemyselného parku by sa mal predpokladane odvíjať od priemernej hrubej mzdy v Rimavskej Sobote za rok 2019. Išlo o nie príliš vysokú sumu 914 eur na mesiac (pre porovnanie, v rámci celej SR to je podľa portálu platy.sk až 1101 eur). Ročne by teda na platy zamestnancov malo ísť dokopy 5 484 000 eur.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

One Reply to “Priemyselný park v R. Sobote by mal byť najrozľahlejší na juhu BBSK”

  1. Pingback: Budúci veľký investor v SR by mohol zakotviť v priem. parku v R. Sobote

Pridaj komentár