Budúcnosť okresného súdu v Revúcej je nejasná, ohrozených je 120 miest

REVÚCA – Dovedna až 120 pracovných miest v Revúcej je ohrozených aktuálnou reformou súdnictva z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorú v posledných dňoch schválila Národná rada SR. Sobotnik.sk o tom informoval primátor Július Buchta, podľa ktorého situácia nie je vedeniu mesta ľahostajná nielen z dôvodu zamestnanosti.

„Ide o to, že nemôžeme čakať od súdnictva, že nám bude sanovať pracovné miesta v regióne. Teda, že sa budeme odvolávať na to, že tu musí zostať súd, lebo prídeme o pracovnú silu. Reforma súdnictva je o niečom inom. Ide vlastne o flexibilitu súdov, rýchlosť vybavovania súdnych sporov a zabráneniu korupcie. My sme sa však opierali o vyjadrenia Okresného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, kde mali na okresnom súde v Revúcej 324 konaní. Je teda na zváženie, či sa všetky konania presunú na súd do Rožňavy, či to je ekonomicky zdôvodniteľné, či nám to prinesie nejakú úsporu,“ povedal Buchta.

Ako ďalej načrtol, najbližší prvostupňový súd by mal byť po reforme v Rožňave, ktorá je v úplne inom samosprávnom kraji a najbližší odvolací súd až v Prešove. „Zdá sa mi to úplne nelogické. Všade si nás prehadzujú z regiónu do regiónu,“ podotkol primátor Revúcej.

Ohrozených až 120 pracovných miest. Mesto stále nevie, či súd zrušia úplne, alebo niečo z neho ostane

Podľa slov primátora je pre reformu súdnej mapy ohrozených približne 120 pracovných miest v Revúcej. „S okresným súdom súvisí aj prokuratúra, kuratela okresná polícia. To sú všetko inštitúcie, ktoré tu máme. Bude nám to tu chýbať. Budeme musieť cestovať kde, do Rimavskej Soboty či Rožňavy?“ opýtal sa.

Budúcnosť revúckeho súdu je však zatiaľ celkovo nejasná a nie je isté, či sa úplne zruší. Na novej súdnej mape podľa primátora nefiguruje. Podľa informácii, ktoré má Buchta od okresného prednostu by sa mala v meste ponechať aspoň nejaká časť. „Ja ako primátor som najprv napísal jeden list, následne sme rozoslali aj 150 listov každému jednému poslancovi NR SR. Niektorí z nich odpísali, že sa tým budú zaoberať na rôznych kluboch či komisiách,“ doplnil Buchta s tým, že do listov zahrnuli všetky dôvody, ktoré nazbierali.

Tým, že ide o okresný súd, sa jeho zrušenie netýka len mesta Revúca, ale aj všetkých dedín a troch miest v okrese. Navyše, podľa primátora nie je autobusových spojov toľko, aby ich obyvatelia mohli pohodlne a v normálnych časoch vycestovať na súd a vrátiť sa domov.

„Ľudia z okolitých dedín, ktorí sa musia dostaviť na súd, musia ráno o piatej vyraziť robotníckym spojom a vrátia sa domov pozde večer. Tieto spoje sú z roka na rok horšie. Z ekonomických dôvodov sa autobusy rušia a tým sa sťažuje aj možnosť dopraviť sa na súd,“ uzavrel Buchta a dodal, že majú nachystanú i petíciu a musia urobiť maximum pre to, aby sa súd v Revúcej zachoval.

Reforma súdnej mapy, ktorú navrhla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) spočíva v redukcii okresných a krajských súdov na Slovensku. Konkrétne by sa mali zredukovať z terajších 54 obvodov okresných súdov len 30 obvodov všeobecných súdov. Omnoho viac však zasiahne reforma súdnictva krajské súdy, ktoré sa po novom budú volať odvolacie. Z terajších 8 sa ich má zredukovať len na tri, ktoré budú v Prešove, Banskej Bystrici a v Trnave.

Pridaj komentár