RIMAVSKÁ SOBOTA: Poslanci dve hodiny hovorili o novom rozpočte, napokon bol stiahnutý

RIMAVSKÁ SOBOTA – Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote po viac ako dvojhodinovej diskusii napokon nehlasovali o návrhu rozpočtu na rok 2021, keďže predkladateľ ho z rokovania stiahol. Pre zmeny, ktoré doň navrhoval poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť, však primátor Jozef Šimko avizoval, že by ho aj tak nepodpísal.

Výhrady mal okrem iného k pozastaveniu vydávania Gemerských zvestí, presunutiu Turistického informačného centra pod Mestskú galériu, zníženiu rozpočtu na Kurinec i ďalším čiastkovým návrhom klubu. Povedal, že ak by rozpočet podpísal, musel by z Mestského úradu prepustiť sedem až osem ľudí.

Akou formou máme prezentovať prácu mesta aj prácu vás, vážení poslanci, keď všetko chcete zastaviť, aby občania nemali prehľad, čo sa deje,“ konštatoval primátor na margo pozastavenia vydávania novín.

Podľa predsedu klubu Romana Vaľa však mesto má aj iné možnosti ako informovať ľudí. „Napríklad prostredníctvom facebookovej stránky, ako to robia aj iné samosprávy a je to zadarmo, stačí na to poveriť jedného šikovného ajťáka. A okamžite máte aj spätnú väzbu od občanov mesta,“ reagoval.

Rozprava o rozpočte sa opätovne často stáčala na témy, ktoré s ním nijako nesúvisia. Ako neraz predtým, nechýbali vybičované emócie či osobné útoky. Do najväčšieho slovného sporu sa primátor dostal s poslancom Jaroslavom Matzenaurerom, ktoré postupne nazval psychopatom, klamárom, hajzlíkom a podvodníkom.

Celú situáciu pred koncom ešte viac zamotala pripomienka primátora, podľa ktorej v návrhu klubu Odvážme sa zrýchliť neboli správne vyčíslené niektoré zmeny. Súhlasil s ním aj hlavný kontrolór Mikuláš Csirmaz. Viac ako dvojhodinová diskusia sa nakoniec ukázala ako úplne zbytočná, keďže predkladateľ bodu o rozpočte, viceprimátor Ladislav Rigó, tento bod stiahol. Následne bolo rokovanie prerušené, pokračovať by malo 15. decembra 2020 o 14:00.

Zdroj: zasadnutie MsZ, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár