Budúci veľký investor v SR by mohol zakotviť v priem. parku v R. Sobote

RIMAVSKÁ SOBOTA – Slovensko má šancu získať nového veľkého investora z oblasti batériového priemyslu. Zároveň existuje alternatíva, že spomínaný investor by pôsobil v priestoroch pripravovaného štátneho priemyselného parku, ktorý má byť vybudovaný v Rimavskej Sobote. Obidve možnosti naznačil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v rozhovore pre agentúru SITA a webnoviny.sk.

Možný príchod nového veľkého investora na Slovensko minister pripustil v odpovedi na priamu otázku portálu webnoviny.sk. „Áno, máme šancu, baterkový priemysel (zameraný na vývoj a výrobu batérií, pozn. Sobotnik.sk) bude najbližšie roky výrazne napredovať. Niečo sa aj pripravuje, ale my si najprv musíme splniť domácu úlohu, musíme mať pripravený priemyselný park, aby mal takýto investor kam prísť, a to vôbec nie je jednoduché. Teraz pracujeme najmä na tom,“ skonštatoval Sulík.

Na ďalšiu otázku, či ide o pripravovaný priemyselný park v Rimavskej Sobote, minister len zopakoval už známe a medializované informácie, že materiál ohľadom tohto parku je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Na vybudovaní parku má spolupracovať mesto, ktoré poskytne pozemky, a štát, ktorý postaví park. Udiať by sa tak mohlo do dvoch rokov.

Príde investor z batériového priemyslu do R. Soboty?

Nasledujúca otázka smerovala priamo k jadru veci, teda, či by spomínaný investor mal prísť do parku v Rimavskej Sobote. V tomto prípade bol však Sulík ešte vyhýbavejší ako pri prvej otázke a priamej odpovedi sa vyhol.

„My sme neustále v rozhovoroch s viacerými investormi. Je to tak, že nás osloví poradenská spoločnosť s tým, že má investora z určitej oblasti, ktorý chce zamestnať 500 ľudí a hľadajú sa vhodné podmienky. Až keď sa tieto jednania dostanú do vyššieho štádia, zistíme, aká je to firma. V takýchto rozhovoroch sme vždy s piatimi, šiestimi relevantnými vážnymi záujemcami,“ povedal Sulík.

Rezervované vyjadrenia šéfa ministerstva hospodárstva sú v tomto prípade pochopiteľné. Rokovania s potenciálnymi investormi bývajú zložité a mnohí z nich nemajú radi, keď sa informácie o pripravovaných investíciách predčasne zverejňujú. Opakovane sme sa aj my v redakcii stretli s tým, že i podstatne rozpracovanejšie investície než je táto nechcel rezort oficiálne komentovať.

Lepšia dopravná dostupnosť aj vývojové centrum v Lučenci

V každom prípade je dobre, že príprava parku postupne napreduje a pre prípadné etablovanie sa tohto investora v ňom podľa nás hovoria minimálne tri možné predpoklady. Prvým je prítomnosť vývojového centra pre nové batérie, ktoré približne pred rokom vzniklo v susednom Lučenci.

Druhým je zlepšená dopravná dostupnosť regiónu, keďže po dobudovaní dvoch úsekov rýchlostnej cesty R2 medzi Kriváňom a Tomášovcami sa súvislá diaľničná sieť priblíži zhruba 30 kilometrov k Rimavskej Sobote (ak nerátame chýbajúci obchvat Zvolena, ktorého sa zrejme najbližšie roky pre komplikácie s prípravou aj tak nedočkáme).

No a po tretie, Rimavská Sobota je už desaťročia okres s najvyššou nezamestnanosťou v rámci SR, čo znamená pre potenciálneho investora najvyššiu podporu zo strany štátu. Primátor Jozef Šimko síce viackrát na zasadnutiach mestského zastupiteľstva a pre médiá povedal, že v R. Sobote by bol problém zohnať niekoľko stoviek pracovníkov (raz dokonca hovoril len o 50), sme však presvedčení, že schopní zamestnanci by sa napokon našli.

Či už priamo v regióne (mnohí Soboťania stále za prácou dochádzajú do viac či menej vzdialených oblastí), alebo v okolí či z iných častí SR. Napokon, podobne to bolo aj v 60. až 80. rokoch 20. storočia, keď v R. Sobote vzniklo viacero veľkých závodov.

Celý rozhovor s R. Sulíkom nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: webnoviny.sk, sobotnik.sk, Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár