VIDEO: Pozrite sa, ako vyzerá vynovená obchádzková trasa Muráň – Javorina

Obchádzková trasa Muráň – sedlo Javorina bola v novembri 2020 zrekonštruovaná s cieľom zvýšenia jej bezpečnosti a v rámci možností boli trochu zlepšené aj jej parametre. Vďaka ústretovosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vám v tomto článku prinášame nielen naše dojmy z nej, ale aj video, ktoré zachytáva celú jej dĺžku zo sedla Javorina nad Muránskou Hutou až do Muráňa.

Ako informoval BBSK ešte v novembri, rekonštrukčné práce na dočasnej obchádzkovej trase boli súčasťou projektovej dokumentácie, ktorú kraj nechal vypracovať na opravu poškodeného úseku cesty II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou, ktorý poškodili prívalové zrážky. Na ňom v súčasnosti prebiehajú rekonštrukčné práce, ich zhodnoteniu sa budeme venovať v druhej polovici článku.

Najprv sa však pozrime na spomínanú obchádzkovú trasu Muráň – Javorina. Pripomeňme si, že premávka je na nej riadená semaforom, ktorý každú hodinu striedavo púšťa autá z jedného smeru (zelená sa v Muráni zapína vždy 15 minút po celej hodine, teda napr. 7:15, 8:15, atď.). Využívať ju však môžu iba miestni obyvatelia s povolením.

Pribudlo 5,5 km zvodidiel

Trasa do sedla Javorina vedie cez Národný park Muránska planina, priamo popod Muránsky hrad a meria zhruba 13 kilometrov. Z toho v rámci rekonštrukcie až na 5,5 kilometrovej dĺžke pribudli nové zvodidlá v nebezpečných úsekoch. Ďalšie práce spočívali v spevnení okrajov cesty šotolinou, vybudovaní 13 „výhybní“, kde sa autá na úzkej ceste môžu míňať, a niektoré úseky dostali nový asfaltový koberec.

Keďže dobre poznáme hlavne úsek od Muráňa na Veľkú lúku, ktorý počas roka prejdeme minimálne raz až dvakrát, môžeme zhodnotiť, že vďaka oprave je cesta v nepomerne lepšom stave ako predtým. Nový asfalt bol vo viacerých úsekoch skutočne potrebný a výhybne poslúžia aj do budúcnosti, keďže cestu okrem Lesov SR, ochranárov a iných subjektov využívajú aj motorizovaní turisti s prenosnými povoleniami, ktoré sú vydávané na tento účel. Stretnúť na spomínanej komunikácii vozidlo preto nie je až tak výnimočné.

Po oprave obchádzkovej trasy tak na nej zostávajú dva hlavné problémy. Prvý spočíva v tom, že v prípade zlého počasia môže byť dočasne neprejazdná, pretože Okresný úrad Revúca nepovolil jej posýpanie. Keďže však podľa avíza BBSK má byť poškodená cesta II/531 na Prednú Horu v jednom jazdnom pruhu sprejazdnená ešte pred Vianocami (hovorí sa o 20. decembri 2020), tento problém by mal byť o necelé dva týždne minulosťou.

Zostanú zvodidlá ?

Druhý problém sa týka nových zvodidiel, ktoré pribudli na už spomínanej dĺžke 5,5 kilometra. Podľa informácií kraja sú však osadené iba dočasne, keďže ochranári údajne nesúhlasia s ich trvalým umiestnením v národnom parku. BBSK však hovorí, že len samotné odstránenie týchto zvodidiel by stálo okolo 300.000 eur. Keby zostali na mieste, boli by výhodou niekedy v budúcnosti, ak by bolo treba túto trasu opäť využiť ako obchádzkovú.

Kraj o ich ponechaní ešte chce s ochranármi rokovať. My veríme, že zvíťazí zdravý rozum a zvodidlá ostanú na mieste. Sme za ochranu prírody všetkými desiatimi, ale naše národné parky poškodzuje oveľa viac množstvo iných činiteľov a zábrany pri ceste nepovažujeme za žiadny environmentálny problém.

Práce na zničenej cesty rýchlo napredujú

Boli sme sa pozrieť aj na rekonštrukčné práce na hlavnej ceste II/531 pod Prednou Horou. Keďže sme tento úsek navštívili len pár dní po jeho poškodení v júni, opäť máme s čím porovnať aktuálny stav. Objektívne treba priznať, že vzhľadom k tomu, že práce sa začali až koncom októbra, nasadili cestári vysoké tempo a urobili kusisko práce.

Nejde pritom len o nejaké zasypanie vymytých miest kameňmi a zaasfaltovanie povrchu, ako to posmešne komentovali niektorí diskutéri na internete. Na viacerých miestach cestári prakticky budujú úplne nové teleso vozovky s novým podložím a spevňujú svahy pod cestou.

Gro prác prebieha v dolnej časti cesty (v smere od Muráňa pred najostrejšou 180-stupňovou serpentínou), ale aj vyššie nastanú stavebné úpravy. Cestári tam napríklad spevnia rigoly pri ceste betónovými tvárnicami v tvare písmena J, ktoré majú zabrániť podmytiu vozovky v prípade podobnej prietrže mračien.

Celkovo sme vzhľadom na priebeh prác a doterajšie výsledky presvedčení, že ak sa výrazne nezhorší počasie a nenapadne sneh, termín 20. december ako sprejazdnenie v jednom jazdnom pruhu sa podarí dodržať.

Pochopiteľne, ešte to nebude znamenať koniec rekonštrukcie a ani trvalé sprejazdenie. Na jar totiž cestu na Prednú Horu opäť uzatvoria a premávka bude znova presmerovaná cez národný park popod Muránsky hrad. Koncom leta alebo na jeseň 2021 by však mala byť cesta podľa plánov BBSK finálne dokončená a otvorená.

Zdroj: BBSK. Foto a video: Sobotnik.sk

Pridaj komentár