BBSK chce ponúknuť štátu pomoc pri očkovaní, navrhuje niekoľko riešení

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ponúkol dnes (15. 1. 2020) na tlačovej konferencii vláde pomoc pri očkovaní v kraji. Podľa slov podpredsedu BBSK Ondreja Luntera je vakcinácia jediným východiskom z pandémie koronavírusu spôsobeného ochorením COVID-19. Informoval o tom Lunter na svojej facebookovej stránke. 

„V posledných dňoch sme všetci svedkami veľkej nervozity, unáhlených reakcii, nešťastnej komunikácie a zneisťovania ľudí, ktorí sa na to musia pozerať. My v Banskobystrickom kraji túto situáciu vnímame, vidíme, čo sa deje v nemocniciach, vidíme, že ľudia sú už zo situácie naozaj veľmi frustrovaní, vidíme podnikateľov, ktorí melú z posledného a vidíme aj deti, ktoré si už nepamätajú, ako vyzerá škola zvnútra,“ povedal Lunter.

Kraj predstavil prezentáciu, v ktorej opísal, ako by dokázali pomôcť štátu pri očkovaní – ciele, východiská, plány a želaný stav. Cieľom pomoci vláde je zastaviť zbytočné úmrtia, najrýchlejší návrat do normálu, opäť trvalo otvoriť školy či otvoriť hospodárstvo. Ako kraj tvrdí, chce a vie pomôcť. BBSK pripravil aj niekoľko plánov, ako všetky ich ciele dosiahnuť. Jedným z nich je decentralizácia očkovacieho systému, čo znamená maximalizácia očkovacích miest a a definovať podmienky pre všetkých záujemcov o vakcínu.

Ďalším plánom kraja je plynulá prevádzka, registrácia a komunikácia. „Je dôležité čo najskôr spustiť systém na registráciu ľudí, ktorí sa chcú očkovať cez portál Národné centrum zdravotníckych informácii (NCZI). Najkomplikovanejšou časťou bude práve administratívna práca. Chceme preto zriadiť call centrá, ktoré pomôžu s registráciou seniorom a ľuďom bez prístupu na internet,“ píše kraj v prezentácii.

Kraj ponúka ako jedno z riešení čo najskôr odštartovať informačnú kampaň, ktorá ľudí povzbudí k registrácii a odpovie na základné otázky (ako a kedy vakcína chráni, odpovede na základné obavy).

Želaný stav

Kraj si praje, aby boli navýšené kapacity denne očkovaných pacientov dvojnásobne v BBSK a sprístupnenie očkovania v širšom teréne. „Za prvý mesiac dokážeme preočkovať všetkých ľudí nad 57 rokov, za druhý mesiac všetkých nad 38 rokov. Takéto zrýchlenie radikálne zníži počet úmrtí a radikálne zníži tlak na nemocnice,“ dodal kraj na záver.

Pridaj komentár