Matovič chce na COVID-19 testovať každý týždeň. Naše okresy by sa tomu mali v prvom kole vyhnúť

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Celoplošné testovanie na ochorenie Covid-19 každý týždeň, až kým v konkrétnom okrese neklesne týždenná incidencia pod 0,5 percenta. Taký je najnovší plán premiéra Igora Matoviča a jeho vlády na boj s novým koronavírusom.

Prvé kolo, resp. predkolo má byť už tento víkend (16. – 17. 1.) v okresoch, ktoré sú ochorením najviac zasiahnuté. Keďže Gemer, Malohont a Novohrad patria aktuálne medzi najmenej zamorené regióny, nás by sa týkať nemalo. Následne o dva týždne (23. – 24- 1.) by sa však už malo testovať vo všetkých okresoch na celom Slovensku, teda aj u nás.

Testovanie bude povinné, teda s podobnými prísnymi podmienkami ako počas posledného víkendu v Nitre. To znamená, že bez testu nebude možné ísť napríklad ani do práce ani do prírody.

Matovič opäť, tentoraz nepriamo, obvinil za aktuálnu pandemickú situáciu ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Podľa premiéra ju spôsobil tým, že jeho rezort nenakúpil včas potrebné testy, ktoré mohli pomôcť zlepšiť situáciu ešte pred Vianocami. Premiér dokonca vyčíslil, že pre to zomrie 4300 ľudí a ďalšie tisíce budú mať trvalé zdravotné následky.

Na otázku, či testovanie zvládneme po kapacitnej stránke, teda hlavne či bude dosť zdravotníkov, Matovič odvetil, že to bude veľký problém. „Vieme, že melú z posledného. Ak ale pôjdeme cestou víkendových testovaní, tak tam sa viac spoliehame na sestričky z ambulancií, ktoré by mohli mať počas víkendu voľno,“ ozrejmil.

Doplnil, že sa spolieha aj na určitú formu komunitného testovania.Komunita jednej dediny si povie, že áno, poďme do toho, je to dôležité a oslovia zdravotnú sestru, ktorá tam býva a urobí tú službu pre ľudí v dedine,“ vysvetlil svoju predstavu.

Zároveň vyzval primátorov a starostov, ktorí sú schopní dohodnúť sa podobne ako samosprávy v Nitrianskom okrese a chcú sa zapojiť aj do predkola testovania tento týždeň, nech sa prihlásia. „Samozrejme, tak z tých prvých 15 najhorších regiónov, nech to nie sú tie, ktoré sú na tom najlepšie. Vzhľadom na nedostatok testov musíme vybrať tie najhoršie,“ podotkol Matovič.

Zdroj: tlačová konferencia vlády SR

Pridaj komentár