Situácia s COVID-19 sa zhoršila v okrese Revúca, uviedol minister Krajčí

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Sedemdňová incidencia nových prípadov ochorenia COVID-19, zistená z PCR testov, sa za posledné dni zhoršila v Revúckom okrese ako v jedinom na Slovensku. Na piatkovej (22. 1. 2021) tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, podľa ktorého sa však celková pandemická situácia na Slovensku zlepšuje.

„Najkritickejšie okresy už zďaleka nie sú také kritické, ako boli pred týždňom. Vo všetkých okresoch s výnimkou Revúcej dochádza k týždennému poklesu pozitívne testovaných,“ konkretizoval minister. Napriek tomu sa však tento gemerský okres zatiaľ nezaradil k tým, v ktorých je najhoršia situácia ohľadom COVID-19. Tými sú podľa Krajčího okresy Dunajská Streda, Trnava a Hlohovec.

Slovensko sa rozdelí na lepšie a horšie okresy

Čo sa týka najbližšej budúcnosti, rozhodne o nej aktuálne skríningové testovanie, ktoré sa skončí 26. januára. Na základe jeho výsledkov chce vládny kabinet Slovensko rozdeliť na z hľadiska pozitivity testov na 36 „lepších“ a 37 „horších“ okresov. V druhej skupine okresov sa testovanie zopakuje a od 3. do 7. februára v nich bude opäť potrebný na dochádzanie do práce či vychádzky do prírody negatívny test. Pre „lepšie“ okresy, teda tie v prvej skupine, by po 3. februári mal platiť stav, ktorý je v súčasnosti.

Podľa tabuľky, ktorú na Facebooku zverejnila analytická stránka Dáta bez pátosu, by na základe predbežných výsledkov pozitivity Revúca spolu s okresom Poltár patrila do horšej polovice okresov, kde by sa testovanie zopakovalo. Zvyšné štyri okresy, teda Rimavská Sobota, Rožnava, Lučenec a Veľký Krtíš, by sa zaradili medzi lepšie. Situácia sa ale zrejme výraznejšie vykryštalizuje až po prebiehajúcom víkendovom testovaní.

HOT NEWS / FRESH INFO / SKRÍNING VÝSLEDKY / HITPARÁDA

Priebežné výsledky po 5️⃣ dňoch:
? SPOLU TESTOV: 4️⃣2️⃣5️⃣…

Uverejnil používateľ Dáta bez pátosu Piatok 22. januára 2021 

Krajčí to vidí pozitívne

Čo sa týka blízkej budúcnosti boja s COVID-19, minister je optimistický. „V každom prípade sa to zlepšuje, sú pred nami pozitívne správy a pravdepodobne budeme môcť postupne uvoľňovať opatrenia,“ načrtol.

Dodal, že klesla mobilita, hlavne v hromadnej doprave, a začali tiež klesať denné počty pozitívnych prípadov zistených antigénovými aj PCR testami. „Je predpoklad, že situácia v nemocniciach sa nám postupne začne zlepšovať. Sme momentálne v situácii, že máme reprofilizovaných 5754 lôžok a využívame ich na 61 percent kapacity,“ avizoval Krajčí.

Zdroj: tlačová konferencia ministra zdravotníctva, Foto: ilustračné

One Reply to “Situácia s COVID-19 sa zhoršila v okrese Revúca, uviedol minister Krajčí”

  1. Pingback: I. MATOVIČ: Najvyššiu mieru pozitivity mal v sobotu okres Revúca

Pridaj komentár