Prvá zdravotná sestra, ktorá zomrela na COVID-19, pracovala vo V. Krtíši

VEĽKÝ KRTÍŠ – Vo veku 55 rokov zomrela Janka Backová, zdravotná sestra, ktorá pracovala na internom oddelení vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou vo Veľkom Krtíši. Zomrela 29. 12. 2020 po nakazení ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky na sociálnej sieti Facebook. 

Je nám nesmierne ľúto, že vám musíme oznámiť úmrtie našich kolegov, zdravotníkov Jany Backovej a Jozefa Horňáka, ktorí zomreli po nakazení koronavírusom. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť ich rodine a česť ich pamiatke,“ napísal rezort zdravotníctva. Backová bola držiteľkou ocenenia Biele srdce na regionálnej úrovni.

Portál Teraz.sk zverejnil aj vyjadrenie riaditeľa kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Lukáša Kobera, ktorý vyjadril rovnako úprimnú sústrasť rodine pozostalej. „Naša kolegyňa prehrala boj s týmto ochorením 29. decembra 2020. Je to prvá, nám známa, obeť spomedzi sestier,“ uviedol Kober.

Ako ďalej povedal, svoju starostlivosť poskytovala dlhé roky starším ľuďom na oddelení dlhodobo chorých či v Domove sociálnych služieb vo Veľkom Krtíši. „Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou vo Veľkom Krtíši pracovala od roku 2012 na internom oddelení, od novembra 2020 na oddelení urgentného prímu. V období pandémie sa aktívne podieľala na prípravách a reprofilizácii ‚covidových‘ traktov,“ dodal.

Pridaj komentár