R. Sobotu navštívi vo februári minister hospodárstva Richard Sulík

RIMAVSKÁ SOBOTA – Minister hospodárstva (MH) Richard Sulík (SaS) navštívi centrum Gemera-Malohontu, Rimavskú Sobotu. Dôvodom jeho návštevy má byť prejednávanie odpredaju pozemkov pre MH Invest na výstavbu nového priemyselného parku, ktorý schválila už aj vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí.

„Plánujem sa zúčastniť najbližšieho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote, kde chcem priamo poslancom, ktorí budú o odpredaji pozemkov rozhodovať, vysvetliť situáciu a spoločne s nimi a vedením mesta dosiahnuť, aby čo najrýchlejšie tento park vznikol,“ povedal Sulík na tlačovej konferencii. Najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva sa má uskutočniť 23. 2. 2021. Podľa jeho slov by mal byť priemyselný park o výmere 50 hektárov a mesto by malo predať dcérskej spoločnosti MH, MH Invest, jeden meter štvorcový za 50 centov. Celkovo by malo ísť o sumu 250 000 eur.

R. Ceglédy: Znamenie, že vláda na Rimavskú Sobotu nezabudla

Podľa slov aktivistu Radovana Ceglédyho je príchod ministra Sulíka do Rimavskej Soboty znamením toho, že vláda SR nezabudla na Rimavskú Sobotu a bude sa venovať tejto hladovej doline, aby znížila regionálne rozdiely, o čom je vlastne celý projekt priemyselného parku. „My z klubu sa tešíme na stretnutie aj preto, aby sme nadviazali na naše stretnutia s ministrom v dobe, kedy sme ministra presviedčali, že R. Sobota je tá správna voľba pre štátny priemyselný park. Chceme mu poďakovať v mene všetkých Soboťanov, že za nás na vláde zabojoval. Ďakujeme nie len jemu, ale aj šéfovi SARIO – Róbertovi Šimonovičovi, šéfovi investícii na SARIO – Milanovi Gavlákovi a šéfovi MH Investu Borisovi Kačánimu,“ konkretizoval Ceglédy. 

Ako ďalej povedal, pri stretnutí so Sulíkom mu predstavili pozitíva i negatíva nášho regiónu. Medzi pozitíva zaradili diaľnicu do 30 kilometrov, letisko do dvoch hodín (Budapešť) či pripravenosť stredného školstva na produkciu nových zamestnancov. „Boli samozrejme aj negatíva, ktoré sme museli vyvažovať, ako nedostatočná vzdelanostná štruktúra, absencia kultúrneho a športového vyžitia pre investorov, slabé základné školstvo bez možnosti bilingválnej základnej školy a neviditeľnosť R. Soboty v poslednom období,“ doplnil aktivista a dodal, že na príprave legislatívnych podkladov sa podieľal rodák z Rimavskej Soboty Boris Balog, ktorý pracuje na MH.

Ako to celé začalo?

Začiatok debaty o priemyselnom parku v Rimavskej Sobote je 10. septembra 2020, kedy Ceglédy poslal Sulíkovi mail o záujem odpredaja pozemkov pre MH Invest na vybudovanie štátneho priemyselného parku. Spomenul, že ľudia v meste sú skeptickí a neveria, že sa tu môže niečo zmeniť. Podľa Ceglédyho by to bolo pekné gesto od vlády dať okresu s najvyššou nezamestnanosťou štátny priemyselný park.

Následne sa na októbrovom MsZ prijalo uznesenie o záujme realizácie priemyselného parku. Ceglédy spoločne s poslancami Romanom Vaľom, Pavlom Zvarom, Michalom Demeterom a Jaroslavom Matzenauerom absolvovali rokovanie na MH Invest, kde museli lobovať za priemyselný park v R. Sobote, pretože v hre boli aj iné lokality. Všetko to vyústilo spoločným rokovaním s ministrom Sulíkom 26. 10. 2020.

Pridaj komentár