J. Buchta: Je to paradox, že od novembra máme 10-násobný prírastok prípadov

REVÚCA – Je to taký paradox, že okres Revúca patrí k najzasiahnutejším okresom ochorením COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, pretože v novembri bol okres s najnižším počtom pozitívnych prípadov – 0.27 a teraz má skoro 10 násobný nárast, vyslovil sa primátor mesta Revúca Július Buchta.

„Faktorov môže byť viac, môže to byť či už anglická mutácia, alebo množstvo marginalizovaných komunít v regióne, ktoré patria medzi rizikové skupiny, alebo množstvo pracujúcich v zahraničí, alebo ľudia trochu povolili v dodržiavaní základných hygienických a dezinfekčných opatrení a nosení rúšok teda – ROR,“ povedal Buchta.

Ako ďalej dodal, pozitivita v Revúcej nie je až taká prekvapivá, nakoľko sa zodvihli čísla pozitívnych PCR testov v meste. „Pokiaľ by neprišiel tento celoplošný skríning, určite by sme začali testovať ako v iných okresoch, ktoré mali vysokú pozitivitu. Ale takto by to byť nemalo, lebo sa od nás ako štatutárov vyžaduje zodpovednosť a samostatnosť, ale na druhej strane pre napr. GDPR nemáme spätnú väzbu o pozitívnych občanoch mesta, o ich veku alebo trvalom pobyte,“ priblížil primátor.

Podľa jeho slov vypracovala samospráva mesta s Nemocnicou s poliklinikou v Revúcej plán, ako by sa dala situácia ohľadom pandémie koronavírusu monitorovať a zvládať. „Pokiaľ bude záujem, radi sa o to podelíme. Podstatné je, že testovanie musí byť pre občanov motivačné a musí fungovať spolupráca verejnej a štátnej správy,“ konkretizoval.

Buchta v tejto situácii vidí aj dve pozitívne správy. „Pozitíva sú v tomto prípade také, že sa ľudia potom ako prišla informácia z médií, že sme jeden z najhorších tak sa prišli otestovať. Na základe toho predpokladáme, že sa nám to číslo ešte zhorší. Také druhé pozitívum je, že si ľudia uvedomia že Covid tu stále je a že toľkokrát opomínané R-O-R je potrebné dodržiavať možno ešte viac,“ dodal na záver primátor s tým, že je najvyšší čas začať s prípravami na očkovanie.

Pridaj komentár