ROŽŇAVA: Nemocnica začne od pondelka očkovať vybrané skupiny ľudí

ROŽŇAVA – Nemocnica Svet zdravia v Rožňave začne očkovať proti ochoreniu COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, od pondelka 18. januára. Vakcinovať budú určené skupiny ľudí, ktoré sa prihlásia cez portál korona.gov. Informovala o tom komunikačná špecialistka sietí ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková.

„Rožňavská nemocnica sa stala jedným z vakcinačných centier, ktoré stanovilo ministerstvo zdravotníctva. V sieti nemocníc Svet zdravia budú takéto vakcinačné centrá fungovať ešte v Humennom a Michalovciach. Očkovanie v rožňavskej nemocnici sa bude konať vo vakcinačnom centre v poliklinike pre dospelých na nultom poschodí,“ povedala Fedáková.

V nemocnici je pripravená jedna ambulancia určená na očkovanie proti COVID-19. V rámci nej sa bude očkovať na dvoch miestach. Denne by mohli v Rožňave zaočkovať až 300 ľudí. „Vakcinačné centrum bude v prevádzke od 9.00 do 15.30 hod., obedňajšia prestávka je v čase od 12.00 do 12.45 hod,“ priblížila.

V rožňavskej nemocnici sa doposiaľ zaočkovalo 250 zamestnancov, celkovo sa v sieti Svet zdravia v 14-tich nemocniciach zaočkovalo 2 500 zamestnancov. „Tento týždeň by to malo byť ďalších vyše 5100.  Zvýšený počet sa podarí dosiahnuť aj vďaka efektívnejšiemu využitiu dodanej vakcinačnej látky. Obstarané špeciálne striekačky (s minimálnym mŕtvym priestorom)  umožnia z jednej ampulky aplikovať až šesť vakcinačných dávok (doteraz to bolo päť),“ doplnila Fedáková.

Momentálne prebieha prvá fáza očkovania, ktorá je určená pre zdravotnícky personál. Záujemcovia sa musia prihlásiť cez portál korona.gov. Určené je rovnako aj pre osoby, ktoré profesionálne priamo alebo nepriamo zabezpečujú starostlivosť, transport a diagnostiku pacientov, zamestnancov zariadení sociálnych služieb a terénnych sociálnych pracovníkov. „Po príchode do vakcinačného centra, respektíve ambulancie vypĺňa pacient dotazník, v ktorom sa posudzujú rizikové faktory. Po vykonaní všetkých náležitých úkonov sa pristúpi k samotnej vakcinácií. Po tomto kroku je potrebné, aby pacient počkal na pozorovanie približne 15 minút v čakárni. U rizikových skupín je táto doba predĺžená na 30 minút,“ dodala Fedáková na záver.

Zdroj: Jana Fedáková  foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár