STARÁ BAŠTA: Chovateľovi zastrelili štyri kone, z toho dve žrebné kobyly

STARÁ BAŠTA – Spolu štyri kone plemena arabský plnokrvník a írsky cob, z toho dve žrebné kobyly, zastrelil zatiaľ neusvedčený páchateľ chovateľovi v dedine Stará Bašta na juhu Rimavskosobotského okresu. O prípade informovali televízie JOJ a Markíza a potvrdila ho aj polícia.

Vyšetrovateľ v Rimavskej Sobote začal trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci. Prípad je v štádiu vyšetrovania a prebiehajú výsluchy svedkov. Vyšetrovateľ vykonáva aj ďalšie potrebné procesné úkony,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová s tým, že celková škoda je vyčíslená na zhruba 20 000 eur.

Ako informovala v reportáži TV Markíza, chovateľ českého pôvodu sa do Starej Bašty prisťahoval pred necelým rokom a chcel sa venovať agroturistike. O zastrelení koní ho vraj informoval priamo páchateľ a malo ísť o nešťastnú náhodu, ku ktorej došlo pri poľovačke. S tým však poškodený chovateľ nesúhlasí a zdôrazňuje, že kone boli na jeho oplotenom pozemku.

„Každý, kto má v hlave aspoň dve kolieska, pochopí, že ak dôjde nejako k nešťastnej udalosti, tak zastrelím povedzme jedného koňa. Dokázal by som to pochopiť, že sa to môže stať. Ale aby vám niekto vystrieľal štyri kone na vašom pozemku, to nie je nešťastná udalosť,“ zdôraznil chovateľ.

Streľba do intravilánu a údajné napadnutie koňmi

Ako ďalej upozorňuje TV JOJ, strely páchateľa činu smerovali priamo do intravilánu, teda zastavanej časti obce, z kopca vzdialeného asi 600 metrov. Streľbu prežila iba jedna poranená kobyla, ktorá predčasne porodila už mŕtve žriebätko. Následne sa však ukázalo, že i žriebä má priestrel a samotnú kobylu sa nepodarilo zachrániť ani po prevoze na veterinárnu kliniku do Košíc.

Telá zastrelených koní dokonca z miesta činu zmizli, pričom podľa chovateľa ich odvezením chcel niekto zničiť dôkazy. Informáciu o zastrelení koní chovateľovi podľa TV JOJ oznámil miestny podnikateľ a zároveň poľovník. Ten však vraj tvrdil, že na poľovačke mal hosťa, ktorý kone zastrelil, lebo ho údajne napadli. Podľa chovateľa však podnikateľ polícii napokon priznal, že kone zastrelil on osobne.

Som z toho pobúrená a hlavne z toho, že sa strieľalo v intraviláne obce. Dúfam, že sa to vyšetrí, nechcem, aby sa u nás ľudia cítili ohrození,“ skonštatovala pre TV JOJ starostka Ildikó Lászlóová.

Zdroj: KR PZ B. Bystrica, TV JOJ, TV Markíza

2 Replies to “STARÁ BAŠTA: Chovateľovi zastrelili štyri kone, z toho dve žrebné kobyly”

  1. Pingback: S. BAŠTA: Zastrelené kone našli na poli, polícia to vyšetruje ako týranie zvierat

  2. Pingback: Najčítanejšie články na Sobotníku za rok 2021: Nehody, platy starostov či nové byty

Pridaj komentár