Najmenej transparentná nemocnica je z nášho regiónu, tvrdí Transparency International

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Najmenej transparentná súkromná nemocnica na Slovensku je zariadenie GEMERCLINIC v Hnúšti. Nemocnica získala len 0,98 % a spolu s nemocnicami z Gelnice a Šiah zaostáva za ostatnými o vyše 20 %. Vyplýva to zo štatistík, ktoré vypracovala inštitúcia Transparency International. Tá sa zároveň podieľala na vypracovaní rebríčka Nemocnica roka, ktorý zostavoval Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Transparency International hodnotila až 19 indikátorov a rozdelila nemocnice do dvoch skupín – verejné a súkromné. V oboch tabuľkách sme mali zastúpenie aj z našich regiónov – medzi verejné nemocnice patria Revúca a Veľký Krtíš, ostatné (Rimavská Sobota, Lučenec, Hnúšťa, Rožňava) patria medzi súkromné nemocnice.

Čo sa týka verejných nemocníc, hodnotilo sa 38 zariadení. Na 25. mieste sa umiestnila Nemocnica s poliklinikou Revúca, ktorá získala dokopy 66,73 %. Druhá ‚naša‘ hodnotená nemocnica v tejto kategórii, Všeobecná nemocnica s poliklinikou Veľký Krtíš, skončila na 33. mieste a získala 48,34 %. Najlepšie z tohto rebríčku vzišla Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktorá získala 90,60 %. Najviac zaostala Nemocnica s poliklinikou Ilava, ktorá získala 38,19 %.

Vyšší podiel v druhej kategórii

V rebríčku súkromných nemocníc sme mali väčšie zastúpenie. Najviac transparentná nemocnica z našich regiónov je Nemocnica s poliklinikou Sv. Barbory v Rožňave, ktorá získala 87,66 % a skončila v celkovom hodnotení súkromných nemocníc na 7. mieste. Na druhom mieste sa umiestnila Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota, ktorej inštitúcia nadelila 66,15 %. V celkovej tabuľke skončila nemocnica na 21. mieste. Tesne za ňou, na 26. mieste sa umiestnila Všeobecná nemocnica s poliklinikou Lučenec, ktorá získala 54,33 %.

Na úplnom chvoste súkromných, ale aj všetkých nemocníc na Slovensku ostal GEMERCLINIC Hnúšťa, ktorý získal biednych 0,98 %. Zo súkromných nemocníc sa na prvom mieste umiestnila Nemocnica AGEL Zlaté Moravce, ktorá získala 91,96 % a umiestnila sa aj na úplnom prvom mieste zo všetkých nemocníc na Slovensku.

Transparency International hodnotila až 19 indikátorov (v prípade súkromných nemocníc bol ich okruh menší), medzi ktoré patrili: informácie, ako podať infožiadosť, informácie o zákrokoch a metódach, informácie o vlastníkoch a vedení, cenník služieb, dotazník spokojnosti, koeficient kvality webových stránok, postup pri hospitalizácii, súhlas so sprístupnením štatistických údajov od NCZI, hodnotenie vlastností zverejnených zmlúv, informácie o právach pacienta, informácie o hospodárení, návštevné hodiny, etický kódex, prístup k zmluvám, informácie ako podať sťažnosť, informácie o lekároch, informácie o sponzoroch, elektronické objednávanie a informácie o čakaní na liečbu.

Zdroj: Transparency.blog.sme  foto: ilustračné, pixabay.com

Pridaj komentár