V našich regiónoch by mohlo vzniknúť 9 očkovacích centier

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Dokopy deväť očkovacích centier by v nasledujúcich týždňoch mohlo s podporou kraja vzniknúť v okresoch spadajúcich do regiónov Gemer, Malohont a Novohrad. Na pondelkovej (1. 2. 2021) tlačovej konferencii o tom informoval podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter, Podľa neho je kraj pripravený, potrebuje len zelenú od ministerstva zdravotníctva pre svoj plán a doriešenie systému registrácie záujemcov o očkovanie.

Tak, ako vláde pomáhajú samosprávy s testovaním, rovnako vláda bez nás nezvládne očkovanie. A ak zvládne, tak oveľa pomalšie a komplikovanejšie. Rozhodli sme sa preto priložiť ruku k dielu. V piatok Európska lieková agentúra schválila použitie ďalšej vakcíny, od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity. To by malo znamenať, že prísun vakcín sa v najbližších týždňoch významne zrýchli. Náš cieľ je jasný – nezostať zaskočení a urobiť všetko pre to, aby proces očkovania prebiehal hladko, ale najmä rýchlo,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Očkovanie vie BBSK spustiť do mesiaca

V spolupráci s regionálnymi samosprávami má kraj vytypovanú desiatku konkrétnych miest pre zriadenie očkovacích centier. Tento týždeň prebehnú ich obhliadky. V tejto chvíli už bežia tiež prípravné práce na vybavenie priestorov do štandardu požadovaného pre očkovacie centrum. Očkovať by sa malo v športových halách, kultúrnych strediskách či telocvičniach, ktoré spĺňajú priestorové požiadavky i požiadavku na oddelený vchod a východ.

Cieľom kraja je v prvej vlne sprevádzkovať očkovacie centrum s kapacitou aspoň 500 ľudí denne v každom spádovom okresnom meste. V našich regiónoch ide konkrétne o Veľký Krtíš, Lučenec, Poltár, Rimavskú Sobotu a Revúcu. V ďalších obdobiach majú prísť na rad zvyšné mestá v kraji. V tejto chvíli prejavili záujem o zriadenie očkovacieho centra mestá Fiľakovo, Jelšava, HnúšťaTornaľa.

Primátori: Očkovanie je kľúčové, pomôže sa vrátiť k bežnému životu

Očkovanie ako účinný nástroj v boji s pandémiou vníma primátorka Lučenca Alexandra Pivková: „Jedine účinná a bezpečná vakcína nám dopomôže vrátiť sa k bežnému životu. Podávame pomocnú ruku štátu a aj na juhu Banskobystrického kraja, v Lučenci v Novohrade. Sme pripravení byť maximálne súčinní, aby sme čo najrýchlejšie zaočkovali naše obyvateľstvo a zabezpečili návrat detí do škôl na všetkých stupňoch vzdelávania a prinavrátili ľuďom prácu, o ktorú prichádzajú pre zavreté prevádzky,“ povedala.

„Vzhľadom na to, že ani po druhom kole plošného skríningu v Revúcej nám pozitivita v meste neklesá, vidíme toto ako kľúčové riešenie súčasného stavu. Sme pripravení na spoluprácu s BBSK. Vítame takúto možnosť na zriadenie veľkokapacitného očkovacieho centra,” vyjadril sa primátor Revúcej Július Buchta.

Zdroj a mapa: BBSK

Pridaj komentár