Elektrikári riešia výpadky prúdu, medzi najzasiahnutejšími okresmi je R. Sobota, Lučenec aj Poltár

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Prudký vietor a výdatné sneženie spôsobili na strednom Slovensku hromadné výpadky elektriny. Bez prúdu je v tomto čase približne 37-tisíc odberných miest. Informoval o tom Miroslav Gejdoš zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD).

„SSD eviduje v poruchovom stave 26 vedení vysokého napätia. Mimo prevádzky je viac ako 400 distribučných trafostaníc. Na príčine sú najmä popadané stromy, ktoré trhali vodiče a poškodzovali stĺpy,“ konkretizoval Gejdoš.

Najviac postihnutou oblasťou je podľa neho Banskobystrický kraj, konkrétne okresy Rimavská Sobota, Poltár, Žiar nad Hronom, Krupina a Zvolen. Výpadky však neobišli ani sever krajiny. Bez prúdu sú aj stovky obyvateľov v okresoch Bytča a Liptovský Mikuláš.

Podľa informácií z infolinky SSD je bez prúdu v Rimavskosobotskom okrese Hnúšťa-Likier, Rimavská Baňa a okolie, Tisovec a okolie, Horné Zahorany a okolie, ako aj Včelince a Stará Bašta. Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, nemajú elektrinu zhruba od 18:30 ani v Rimavských Zalužanoch.

V Lučeneckom okrese sa výpadok týka Ábelovej, Madačky, Budinej, Tuhára, Ružinej, Divína, Mýtnej, Píly, Dobroče a Jelšovca. Vo Veľkokrtíšskom okrese je to dedina Sucháň.

„Elektrikári zo SSD sú v plnom nasadení a robia všetko, čo je v ich silách, aby situáciu zvrátili. Na mnohých miestach ešte len prebieha vyhľadávanie poruchových miest, pretože sa nachádzajú v odľahlých a ťažko prístupných lokalitách. V niektorých oblastiach navyše stále sneží a fúka silný vietor. V takýchto prípadoch je veľmi náročné a žiaľ, niekedy až nemožné dopraviť na miesto potrebnú techniku, takže musíme čakať na ustálenie počasia,“ podotkol Gejdoš s tým, že vzhľadom na aktuálnu poveternostnú situáciu nie je vylúčené, že poruchy budú ešte pribúdať.

Zdroj a foto: SSD, Miroslav Gejdoš

Pridaj komentár