V našich regiónoch je najlepší i najhoršie okresy z hľadiska COVID automatu

Situácia okolo pandémie ochorenia COVID-19 a takzvaného COVID automatu je v okresoch Gemera, Malohontu a Novohradu značne rozdielna. Máme tu z tohto hľadiska najlepší okres, ale aj dva, ktoré sú medzi najhoršími. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Keď si pozrieme, ako vyzerajú jednotlivé regióny, ktoré sa vzhľadom na národné kritériá prepli do čiernej farby, tak vidíme, že situácia je stále veľmi vážna. Máme viac ‚čiernych‘ regiónov. Prevahu majú ‚bordové‘ regióny, kde sú veľmi podobne prísne opatrenia ako v čiernej zóne, ale čo sa týka najmä testovania, sú tam určité uvoľnenia. Potom je tam červená farba a svetločervený je len región Veľkého Krtíša,“ priblížil Krajčí regionálne premietnutie COVID automatu k dnešnému dňu (3. 2. 2021).

Naopak, okresy Revúca a Rožňava patria medzi deväť okresov, kde je podľa ministra najvážnejšia epidemická situácia a platí tam štvrtý, najvyšší stupeň varovania. V treťom stupni varovanie nie je ani jeden náš okres, v druhom sú Lučenec, Poltár a Rimavská Sobota. V prvom stupni je celkovo iba jeden okres v rámci celej SR, a to je už spomínaný Veľký Krtíš.

Vláda zároveň sprísnila COVID automat, ako na svojej stránke informuje rezort zdravotníctva. Podľa sprísneného automatu Slovensko nebude môcť prejsť z čiernej do miernejšej – bordovej fázy – v prípade, ak počet hospitalizovaných s novým koronavírusom neklesne v nemocniciach pod 3000. Priemerný počet pozitívne testovaných osôb na území Slovenska a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 percent.

Zdroj: M. Krajčí, MZ SR

Pridaj komentár