Na kúpalisko Vápno v H. Zalužanoch sa spomína v dobrom, chodili tam aj cezpoľní

HRNČIARSKE ZALUŽANY – Kúpalisko Vápno medzi obcami Hrnčiarske Zalužany a Hrnčiarska Ves v Poltárskom okrese už viac ako 16 rokov nie je v prevádzke. Jeho otvorenie sa datuje do obdobia socializmu a bolo vychýreným kúpaliskom v celom okolí. Redakcii Sobotnik.sk sa podarilo vyspovedať pamätníčku, ktorá toto kúpalisko pozná ešte z čias jeho fungovania a podelila sa s nami o svoje spomienky.

Kúpalisko som navštevovala asi štyri roky, kým som chodila ešte na školu. Bol tam veľký a malý bazén, niekoľko šatní. Nad nimi boli terasy a jeden menší bar, kde sa predávali alkoholické a nealkoholické nápoje. Na terasách boli asi zo osem stolov a pri každom niekoľko stoličiek. Vo veľkom bazéne bola voda studená a v malom bola teplejšia,“ povedala pani, ktorá chcela ostať v anonymite. Vstupné na kúpalisko sa podľa nej zo začiatku neplatilo vôbec, časom to bolo symbolických 50 halierov.

Ako ďalej doplnila, každý piatok a sobotu sa robila diskotéka, kde chodilo plno mladých ľudí. „Boli to dobré diskotéky. Často chodili aj ľudia z okolia Rimavskej Soboty, Poltára, Lučenca, Hrnčiarskej Vsi. Diskotéky boli do skorého rána. Pamätám si, že niekoľkokrát, keď už aj vyhadzovali z diskotéky, ‚oddychujúci‘ ostali ležať na trávniku za plotom,“ doplnila pamätníčka.

Ak bolo teplejšie, kúpalisko nebolo otvorené len v prázdninových mesiacoch, ale často spustili prevádzku už v júni a ukončili ju v septembri. „Našli sa aj otužilci, ktorí sa chodili kúpať aj mimo týchto mesiacov. Aj mimo prevádzky bolo kúpalisko otvorené a ľudia sa mohli tam ísť aj opaľovať,“ dodala.

Pohľad na kúpalisko Vápno od vodojemu. Foto: Martin Babarík

Uverejnil používateľ Hrnčiarske Zalužany Sobota 16. apríla 2011

 

Podľa jednej dobovej reportáže, ktorú na Facebooku zverejnila Euka Barcajová stála výstavba kúpaliska Vápno poldruha milióna korún. Obyvatelia Hrnčiarskych Zalužian ho za finančnej pomoci Okresného národného výboru v Rimavskej Sobote vybudovali vlastnými rukami.

Foto: Matej Hank, reprofoto Facebook

Pridaj komentár